bg en

Случаят Кресна бе представен в Клуба на пътешественика

среща
12.02.2020
На 11 февруари 2020 г.  се състоя поредната лекция по проект "Бъдещи природозащитници", съвместно с Клуб на пътешественика и неговата рубрика “Еко бюлетин”.

Актуалната тема "Има ли бъдеще Кресненското дефиле и автомагистрала "Струма" събра над 30 човека и беше представена от Десислава Стоянова, ЕС "За Земята", доц д-р Стоян Бешков от Националния природонаучен музей, Андрей Ковачев от СДП Балкани и Петко Ковачев от Институт за зелена политика.

По време на срещата беше представено накратко важността на дефилето от гледна точка на опазване на природата и биоразнообразието в района, позицията на Европейската комисия и Комитетът към Бернската конвенция за регулациите от гледна точка на опазване на природата, с които изграждането на трасето трябва да се съобрази, кои са и колко струват „алтернативните“ варианти. Казусът на тази 23 годишна кампания и предприетите действие по нея бяха представени с 10 минутен изключително информативен късометражен филм.

Важно е да се отбележи, че единствения одобрен от ЕК доклад по оценка на въздействието върху околната среда е от 2008 г. и включва изрично предписание за изграждане на тунел, който да избегне преминаването на магистрала през дефилето и нейните негативни последици. Тоаи вариант позволява както изграждането на важния път, така и опазването на природата в ключов район за биоразнообразието.

Интерес за присъствалите представляваше и позицията на местните общности - хората, които живеят и/или работят там, отностно изграждането на магистралата. Наскоро Общински съвет Кресна гласува против преминаването на магистралата през дефилето. Все повече хора се осмеляват да застанат с лицето си публично и да отстояват позиция в полза на запазване на възможностите за развиване на местната икономика - пътят да не премине и унищожи земеделските земи с грозде сорт "керацуда", рафтинг, природосъобразен и спа туризъм, както и сигурността и живота на хората, живущи в региона или преминаващи по настоящото трасе и планирания път. Позицията на местната общност също беше представена с кратко видео.

Въпреки че правителството се отказа от финансирането от Европа за проблемния участък, това няма да доведе до възможност за неизпъление на европейските изисквания за опазване на биоразнообразието. Всички останали участъци са реализирани с вече усвоени европейски средства. През тази година предстои и мисия от Комитета към Бернската конвенция по случая. Така, кампанията за Кресна продължава да е една от най-актуалните в България и има нужда от активна позиция и в момента.

Лекцията се организира по проект "Бъдещи природозащитници", който се изпълнява с подкрепата на програма „Еразъм +“ на Европейската комисия по направление К2 Стратегически партньорства с Договор № 2018-1-BG01-KA203-047962