bg en

Сидер и Атила Седефчеви и тяхната ферма

Сидер
Пернишките художници Сидер и Атила Седефчеви събудиха за нов живот родното село на революционера Яне Сандански – Влахи. По образование художници и по призвание любители на природата и животните, двамата мъже решават да управляват ферма за каракачански животни. Във фермата се отглеждат стадо от 500 чистокръвни каракачански овце, 50 каракачански кучета, 230 калоферски кози и 20 каракачански коня, които пасат високо в планината като свободно стадо. Животните се отглеждат в естествени за тях условия, пасат целогодишно в изключително чист, Натура 2000 район. Истинска атракция обаче са мечокът Медо и двата вълка, които също са част от фермата. В нея работят около 20 души от околните села. Фермерите са построили и 3 кошари на 2000 метра надморска височина, където овцете пасат през лятото. Във фермата на Сидер правят сирене от тяхното мляко, което е по-гъсто и по-маслено. За сиренето се използват само естествени продукти, по стара технология – морска сол и сирище вместо мая. Фамилия Седефчеви развъждат и каракачанско куче, което вече е известно и отвъд океана.

Сидер и Атила Седефчеви са номинирани по следните причини:
- Благодарение на техните усилия напълно изчезнали автохтонни породи се възраждат – каракачанските кучета, овце и коне и калоферската коза;
- Сиренето, което произвеждат от животните си разнесе славата на тези породи по света, чрез  участията в световните изложения на Slow food;
- Гледайки стадата си в Пирин, подпомагат правилното управление на високопланинските пасища и директно влияят върху опазването на биоразнообразието.

Чрез всичките си дейности във Влахи популяризират сред хиляди хора биоразнообразието, редките породи, естествената храна, екологичното образование, защитените видове. Съпругата на Сидер Елена е биолог и с нейна помощ в селото е направен образователен център за животни, в който през лятото идват училищни групи.

За повече информация:
Човекът, който спаси изчезващите каракачански породи
Сидер и Елена, спасители на каракачанските породи куче, овца и кон
Атила Седефчев: Трябва да представяме сирената си в чужбина с повече характер и самочувствие
Двамата братя и златното руно