bg en

Розов пеликан, лопатарки, блатни кокичета, водни лилии и зелен гущер дефилираха на "Охлюва" в Бургас

Карнавал на биоразнообразието
11.06.2012
Много животни и растения от езерата на Бургас – Атанасовско, Вая и Мандра оживяха на лятната сцена „Охлюва” в Морската градина на Бургас в събота, 09.06.2012. Това стана по време на традиционния Карнавал на биоразнообразието, който тази година бе посветен на живота в бургаските езера.

Шареният и весел празник за децата на морския град за трети пореден път се организира от Българска Фондация Биоразнообразие, тази година в партньорство с Българското дружество за защита на птиците и с подкрепата на Община Бургас, „Победа” АД и Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас.

С оригинални костюми на растения и животни, които могат да се видят в Атанасовското и Бургаското езеро, както и във водоемите от комплекса Мандра – Пода, на сцената се качиха повече от 80 деца от пет детски градини в Бургас, както и няколко индивидуални участнички.

Публиката искрено се забавлява с оригиналните костюми на децата и с още по-оригиналното им представяне. Всички малчугани бяха страхотни, но може би най-впечатляваща като цяло беше групата от ОДЗ №5 „Иглика”, част от които изпълниха танц на лопатарките и призоваха публиката да пази бургаските езера, където тези птици живеят. Красиви и много впечатляващи бяха и костюмите от рециклирани материали, с които се представиха някои участници.

Останалите деца дефилираха на сцената в своеобразно ревю и внушителен музикален съпровод. Така на подиума се качи „езерото Вая” с неговите пернати обитатели, благодарение на малката Никол, две сини водни кончета, Георги като папур, Божидара като поен лебед, добре подготвеният къдроглав пеликан и Марти като гларус. Интересната сценография и истинското дефилиране като на модно ревю им спечелиха наградата за най-атрактивно групово участие, а „Езерото Вая” бе отличено като най-оригинален костюм от рециклирани материали.

Журито единодушно връчи наградата за най-ефектен костюм на диво растение или животно на розовия пеликан Йоана от ОДЗ №7 „Райна Княгиня”, който долетя на сцената с ръчно изработен „от мама” костюм, както и на красивото блатно кокиче Дари, която беше съчетала рециклирани идеи в оригиналния си костюм (ОДЗ „Моряче”). За авторска творба наградата безапелационно грабна зеленият гущер, в лицето на Виктор от ОДЗ „Моряче”, който представи изкуството на бодиарта на сцената. Безспорно най-артистично бе представянето на водните лилии от ОДЗ №7 „Райна Княгиня”, които с оригинален танц завладяха публиката още в самото начало на карнавала.

Специални награди получиха и бялата лопатарка Симона (която вече три години участва изключително атрактивно в карнавала), жабката Светлана от ОДЗ „Моряче”, както и оранжевото раче, златната и сребърната рециклирани рибки – Никол и Пламена – всички от ОДЗ №7 „Райна Княгиня”, които доплуваха от езерата до Морската градина. Децата получиха тениски, пъзели, книжки, забавни игри.

Разкошни бяха врабчетата на ОДЗ №8 „Брезичка”, които имаха стихчета и танц, както и техните приятели – Петър - водно конче, Мартин – пеликан, рибките Ивана и Мартина и жабката Йоана. Най-търпеливи се оказаха най-малките участници в Карнавала – дечицата от ОДЗ №10 „Слънце”, които дефилираха последни, но пък първи си получиха наградите.

Много оригинални бяха и костюмите на децата от ОДЗ „Моряче”, които имаха и страхотни стихчета, специално посветени на Бургаските езера. Светлана, Стефан и София дефилираха като жабки, Стоян като костенурка (макар и малко нинджа като усещане), Валентина и Киара като разкошни пеперуди и Ники като щъркел.

Да не пропуснем и индивидуалните участници – първокласничката Виолета с рециклиран костюм като принцеса на чистотата, Венета като пеперуда и най-малката 2-годишната Соня – като цвете.

Всички деца и техните ръководители и родители се бяха постарали да се доближат максимално до темата на тазгодишния карнавал и да представят по оригинален начин обитателите на езерата. Повечето деца знаеха интересни факти за видовете, които представяха, а много от преподавателите бяха сътворили специални произведения по темата.

Организаторите от БДЗП и БФБ благодарят на всички, участвали в подготовката и представянето, и се надяват, че Карнавалът е изпълнил целта, която природозащитниците си поставят – децата и техните родители да опознаят езерата около нашия град, за да ги пазят и обичат. Много родители дадоха тържествено обещание, че ще заведат децата си в природозащитния център „Пода”, за да видят на живо най-актуалните видове, дефилирали на „Охлюва” – лопатарките и жабите.

Всички участници в Карнавала на биоразнообразието – „Животът в Бургаските езера” получиха награди – специална кърпа за глава с къдроглав пеликан, значка на птица от езерата, стикер и магнит, както и много лакомства, осигурени от „Победа” АД.

Поводът за този шарен и красив празник бе отбелязването на 20 годишнината от стартирането на Програма LIFE+ - финансовият инструмент за опазване на природата в Европа, към който Българско дружество за защита на птиците изпълнява проектът „Живот за Бургаските езера”.

Галерия със снимки от Карнавала ще откриете във фейсбук профила на БФБ:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.369475339784622.88417.100001664778072&type=1


http://www.youtube.com/watch?v=QJfYImpjblA&feature=youtu.be