bg en

Пъстър Карнавал на биоразнообразието в Ботевград

карнавал
06.07.2018
На 5 юли в зеления парк на Ботевград се проведе пъстър Карнавал на биоразнообразието с участието на повече от 100 деца от 5 детски градици в града. Карнавалът се организира от БФБ по покана на Община Ботевград.
 
БФБ има дългогодишен опит в организирането на такъв Карнавал в различни места из България – осем години в Бургас, в София, в Габрово, в Малко Търново, Елин Пелин и др.

В Ботевград се включиха много калинки и пеперуди, жаби, щурчета, лисици и зайци и даже една прекрасна врана със зъбче на врата. Оказа се, че в Ботвград именно враната отнася падналите зъбчета на децата, което беше интересна и непозната информация и за екипа на БФБ.

Под звуците на любими детски песни празникът протече с едночасово дефиле на всички участници по азбучен ред на детските заведения. Първи откриха децата от ОДЗ ”Звънче”, после тези от ОДЗ ”Иглика”, ОДЗ „Кокиче”, ЦДГ “Синчец” и ЦДГ „Слънце”. Децата споделиха интересни факти за животните като които са маскирани и знаеха много за храненето, начина на предвижване и даже някои от навиците им. Момчетата дефилираха по-енергично и направо тичаха, а момичетата бяха ефирни и елегантни, както предполагаше и тяхната роля.

На импровизираната сцена видяхме цял отбор жабки, жълти патета, много зайци, котки и кучета, сърнички и елени, даже мишки и катерици. Много интересни бяха костюмите на щурчетата (с фракове и антенки), на калинките (заедно с водещата в Карнавала имаше над 15 калинки :) ), на патетата, Майката Природа и др.

Карнавалът на биоразнообразието привлече освен децата и техните преподаватели, също така и родители и по-големи деца и малки бебета, които се радваха на пъстрите костюми и на знаещите деца.
 
Темата на Карнавала бе „Любовта в природата“. БФБ посвети 2018 година на любовта в природата - на тази невидима, но могъща сила, без която не можем, която е навсякъде около нас, във всеки атом и всеки блясък светлина. В жуженето на пчелите, в отекващия тътен на еленските дуели и нежните мелодии на нощните певци. В цветовете на птичите пера, в жабешките хорове и изящния танц на жеравите. В епичните миграции на птиците, в сгушената топлина на гнездата, в омаята на изящните тичинки, във върховете на пеперудените антени...
 
След дефилето децата се включиха в една образователна игра "Кой къде живее?", каквато територията на парка позволява да се случи лесно и интересно. Оформихме няколко различни хабитати - гора, поле, езеро/река и градска среда, където децата трябваше да се разделят според това къде живее видът, който представят. Така групите от отделните градини се смесиха по нов признак и гората събра еленчета, мечета, вълци и таралежи от всички детски градини, езерото събра жабки, патета и др., а най-многобройни бяха обитателите от полето, защото най-голяма беше групата на калинките, пеперудите, пчелите и т.н. После обаче се оказа, че заради непрекъснатите заплахи, които дебнат тези местообитания и заради натиска върху тях - изсичане, застрояване, пресушаване, тези хабитати изведнъж намаляха, с изключение на градската среда, която винаги се разширява, за сметка на природата. Така децата - обитатели бяха притиснати в по-малки пространства, където очевидно нямаше достатъчно място за игра, а в езерото дори и за неподвижно стоене, храната вероятно също е недостатъчна. Децата споделиха, че се чувстват по-зле, защото им е тясно и не така комфортно. Надяваме се, че всеки от тях ще запомни изводите от тази игра и ще бъде по-внимателен към местата и видовете, които живеят около нас.

Така с общите усилия на Община Ботевград и БФБ, както и учителите и ръководствата на детските заведения, Карнавалът се превърна в един чудесен празник за ботевградските деца, на който освен да се забавляват, те научиха и нещо повече за българската природа, за заобикалящата ни среда и за това как да ги опазим.
 
За всички деца организаторите осигуриха награди, вода и лакомства, както и грамоти и образователни материали за детските градини.
    
Карнавалът на биоразнообразието е част от културния календар на Община Ботевград