bg en

Първи випуск деца завършиха художествената Екоакадемия

снимка 1
29.09.2009
Първият ден от Художествената ЕкоАкадемия беше посветен на ресурсите и важността да се опитваме да намаляваме тяхната употреба в ежедневието. Децата работиха с хартия като се научиха сами да я рециклират.

На следващия ден 8те деца от Дома се учиха как да правят колаж и какво е значението на зелените площи за хората в града. Освен информация, децата получиха и практически познания как да разпознават видовете птици и да им помагат да оцелеят през зимата като им направят изкуствени хранилки със семенца.

Последните два дни бяха посветени изцяло на дивата природа в българските планини и море и на възможността всеки един от нас да бъде граждански активен. В събота разказахме за характерните видове растения и животни в планините, както и за начините да съхраним природата със създаването на защитени територии. Децата работиха с глина, която се преобразува в мечки, таралежи, охлювчета, листа и дървета. В неделя децата ни разказаха за морето, ние им показахме дивите плажове, изкуството на твориш с природни материали и непознатия свят на подводните животни и растения опо българското черноморие. Накрая децата рисуваха море, пълно с риби, делфини, морски кончета, миди и дори приличните на цвятя актинии.

Креативно информативната експлозия на детския ентусиазъм донесе неочаквано прекрасни резултати както и почти професионални творения на искуството и невероятно зрели твърдения за важноста на природата и нейното опазване. Завършихме четирите дни с торта и купон, а всички участници в Художествената ЕкоАкадемия получиха материали за творене, както и тениски «За да остане природа», отпечатани с подкрепата на Фондация «ЕкоОбщност» посредством Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство.
Нашето най-голямо желание е тази зелена академия да се превърне в постояннен фактор и да се провежда регулярно не само с прекрасните деца от Дом «Христо Ботев», а и с деца от всички къщи и училища. Крайно време е да се случи зряло и отговорно управление на държавата и природните ресурси и повече внимание за децата на България.

В ЕкоАкадемията се включиха експерти от Българска фондация Биоразнообразие, Българско дружество за защита на птиците и гражданска група «Да спасим Иракли», студенти в Художествената академия специалност «дизайн на детската среда» и децата от Дом за деца лишени от родителска грижа „Христо Ботев” в Горна баня. ЕкоАкадемията и се осъществи в партньорство със Софийска община.