bg en

Първа присъда за незаконна сеч заради строителство в ски зона Банско в Национален парк Пирин

сечи
05.03.2015
Коалицията от екологични и граждански организации "За да остане природа в България", чийто член и координатор е БФБ, приветства решението на Районния съд в Разлог, който издаде първа присъда за незаконна сеч в Национален парк Пирин, свързана със строителство в ски зона Банско.

Според съда през 2010 г. незаконно са били изсечени 25 ели и бели мури или около 30 куб.м. дървесина. Това е направено, за да се подмени 4-седалковия лифт в местността Бъндеришка поляна с нов 6-седалков. Концесионерът на ски зона Банско „Юлен“ АД получи разрешение от екоминистерството да подмени лифта, но срещу обещанието новият лифт да попада изцяло в трасето на стария. Заради обещанието екоминистерството не изиска нова оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).
 
Присъдата е за техническия ръководител на строителната фирма „Балканстрой“, който е управлявал 7 работници при сечта. Той е осъден на 6 месеца условно с 3 години изпитателен срок и глоба от 1000 лева. Смекчаващо присъдата му обстоятелство е чистото му съдебно минало.
 
Заради незаконното разширяване на просеката за лифта на Бъндеришка поляна през 2010 г. екоминистерството глоби концесионера „Юлен“ АД с 20 хил. лева – максималната по закон глоба за неспазване на решение по ОВОС. Фирмата е платила глобата.
 
Междувременно коалицията „За да остане природа в България“ сигнализира прокуратурата за незаконната сеч в Национален парк Пирин. Природозащитниците посочват, че осъденият технически ръководител не може да е действал на своя глава и по всяка вероятност е изпълнявал задание на поръчителя „Юлен“ АД. Сечта вероятно е продължила цяла седмица, извличали са се големи дървета и няма как през това време концесионерът да твърди, че не е разбрал.
 
По подобен начин друг лифт от ски зона Банско, в местността Чалин валог, беше построен преди години, преди да получи разрешение.
 
Решението на съда в Разлог идва скоро, след като Окръжната прокуратура в Благоевград отказа на коалицията „За да остане природа в България“ да разследва нарушенията в ски зона Банско за предполагаемо престъпление поради изтекла давност.
 
Природозащитниците ще продължават да настояват за спазване на закона и преследване на нарушенията в Национален парк Пирин, който е изключителна държавна собственост на всички български граждани.
 
Защитената територия опазва вековни иглолистни гори, видове растения, каквито няма никъде другаде, и уникални пейзажи. Затова Национален парк Пирин е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО.