bg en

Протестна инициатива RIDE 4 VITOSHA открива ски сезона на Витоша

23.12.2011

Елате на 26-ти декември (понеделник), от 11 ч. на Алеко
Коалиция „За да остане природа в България” подкрепя инициативата RIDE 4 VITOSHA, която се организира от скиори, сноубордисти и любители на планината, на 26 декември (понеделник). Заедно ще открием ски сезона на Витоша без да работят лифтовете и влековете, като протест срещу "Витоша ски" АД. Инициативата вече събра повече от 500 привърженици в социалната мрежа Фейсбук (можете да заявите своята подкрепа на http://www.facebook.com/events/236919033048641/). Програмата започва в понеделник от 11 часа на Алеко и включва спускане от Меча поляна до долната станция на писта Лалето, изкачване на Черни връх пеша, със ски или със снегоходки, игри и забави.

Както вече предупредихме, целта на „Витоша ски” АД е промяна в Закона за горите. Затова фирмата умишлено не пуска съоръженията в ски курорта. Собственик на „Витоша ски” АД е офшорна компания, което не позволява да се разбере какви интереси стоят зад нея.
С голяма тревога научихме, че на 21 декември т.г. поправката в Закона за горите е качена в Портала за обществени консултации (Можете да я видите на адрес http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=484 ). Също така сме обезпокоени, че датата на приключване на консултациите е 30 декември 2011 г., като така не се спазва 14-дневния срок, установен от закона.
Скандалната поправка предвижда в горите да може да се строят ски лифтове и влекове без промяна на предназначението на територията и без изключване на земята от горския фонд. Така изсечените и застроени терени ще продължат да се водят гори “на хартия”. Това предложение позволява застрояването на Витоша и спестява 5 милиона лева на инвеститора. Наред с това, тази разпоредба представлява схема за държавна помощ за инвеститорите в ски курорти и подлежи на предварително съгласуване с Европейската комисия. Тъй като това не е извършено, България ще подлежи на наказателна процедура.
Всички тези предложения обслужват лобистки интереси за усвояване на един от най-значимите национални ресурси – горите. Подобни опити за промяна на законите за да се застроят и разпродадат българските гори имаше през 2005 и 2009 г. Тогава бяха внесени над 100 хиляди подписа против промените, а 39-тото и 40-тото Народно събрание отхвърлиха тези предложения.
В друга петиция, внесена през 2010 г., при нови опити за такива промени, над 70 000 души се подписаха в подкрепа на доброто управление на българските гори, като по този начин призоваха за един добър и отговорен закон.
Последните 10 години доведоха до завладяване на българския ски спорт и туризъм от няколко свързани помежду си офшорни компании, които съгласувайки ценовите си практики, направиха ски спорта и туризма скъпо струващо удоволствие. Затварянето на очите на българските институции пред това незаконно картелно споразумение кара все повече българи да спортуват в чужбина.
Все още институциите крият приватизационния договор за лифтовете на Витоша и концесиония договор за лифтовете на Банско.