bg en

Протестна Планиниада в защита на Витоша ще се проведе на 22 януари

21.01.2012

Природозащитните акции, провокирани от готвените поправки в Закона за горите продължават! След шествието на 18-ти януари, което обедини около 2000 души в защита на българските гори и срещу технологията „фракинг”, използвана при проучването и добива на шистов газ, на 22 януари (неделя) ще се проведе протестно спортно събитие на Витоша под мотото „Планиниада на Витоша - Ride 4 Vitosha”. Събитието се организира от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”, скиори, сноубордисти, туристи и приятели на Витоша.
Участниците ще се съберат към 10:30 часа над горната станция на Драгалевския лифт. Програмата включва: преходи със снегоходки за деца и възрастни, сноукайт (пързаляне по снега с борд и хвърчило), ски с панти, надуваеми снегоходки, на сплитборд, фристайл (свободен стил); ски/ сноуборд сесия, правене на иглу, спускане с рафт, зорбинг и др. Предвидени са и информационни беседи и демонстрации на тема лавинна безопасност, както и информация за последиците от евентуалните промени в Закона за горите.
„Това са дейности, които не изискват задължителното ползване на лифтове. Избрахме ги, за да покажем, че „Витоша ски” могат да спрат лифтовете, но не могат да попречат на любителите на планината да я ползват за своите хобита, спортове и вдъхновение” – подчертават организаторите. „В планината могат да бъдат практикувани множество активности и видове туризъм, които не увреждат нейната природа, щадят нейните водни ресурси и не пречат на свободната конкуренция, водеща до качество в туризма и разумни ценови равнища за потребителите.”
Витоша е първият парк на Балканския полуостров, обявен през 1934 г. Оцелял е по време на войни, комунизъм и трудните години на преход след 1989 година. Това е най-посещаваната защитена територия в България, запазила учудващо високо биологично разнообразие. Би било недопустимо точно сега да се допусне унищожаване на екологичното равновесие в планината.
Природозащитниците вече обмислят датите за следващите демонстрации, с които да мотивират депутатите да вземат решение в полза на обществото и природата и да не приемат опасните промени в Закона за горите.
Междувременно все повече организации се обявяват срещу промените в Закона за горите. Към природозащитните организации се присъединиха и БАССЕС (Българска Асоциация по Ски Свободен и Екстремен Стил), Федерацията по катерене и алпинизъм, ски учители, туроператори, любители на екстремните спортове, зорбинга и др.