bg en

Протести в четири града за Странджа, вторник от 18 ч.

27.01.2014
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ припомня, че вторник, 28 януари от 18 ч. граждани организират протести за спасяването на Странджа в София, Пловдив, Бургас и Русе.

В София протестът е насрочен за 18 ч. пред Съдебната палата, след това ще премине през Върховния административен съд и ще се отправи към градинката на „Кристал“. https://www.facebook.com/events/817050001644893/821165217900038
В Пловдив - протестът ще бъде от 18 ч. на площад "Стефан Стамболов" https://www.facebook.com/events/1374849592780610/
В Бургас – от 18 ч. на Часовника https://www.facebook.com/events/1442288762667414/
В Русе – от 18 ч. на Халите https://www.facebook.com/events/198376077028838/
Петиция за запазването на Природен парк Странджа, която е отправена към българския и европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз, събра над 7600 подписа от началото си преди два дни:
https://secure.avaaz.org/en/petition/NARODNO_SBRANIE_EVROPEYSKI_PARLAMENT_EVROPEYSKA_KOMISIYa_SVET_NA_ES_Zapazete_Priroden_park_Strandzha/?copy
Коалицията „За да остане природа в България” вече се обърна към:
- парламента да направи спешни законодателни промени в Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие:
1. Общите устройствени планове, одобрени без екологична оценка по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, да бъдат обявени за нищожни.
2. Заинтересованата общественост да получи право да търси съдебна защита срещу актове по Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които нарушават екологичното законодателство.
- министър председателя да извърши персонални промени в Министерство на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие, с които да бъдат освободени личностите, довели до действията на двете министерства, поставящи под риск Европейската комисия да спре цялото финансиране по структурните и кохезионни фондове. Тези служители явно не зачитат националното и европейско право и са допуснали да се приемат общи устройствени планове в цялата страна без задължителните съгласуване и процедури, свързани с опазване на околната среда, здравето на хората и културното наследство.
Очакваме горните промени да се случат в рамките на до 10 дни, защото във всеки един момент в Природен парк Странджа може да бъде издадено ново разрешително за строеж от рода на „Златна перла“. Наред с това общините вече могат да издават устройствени планове в цялата страна без задължителните процедури.
Искания за разрешаване на проблема са отправени също към главния прокурор и омбудсмана.