bg en

Проект „С раница и колело в Беласица“ на Българска Фондация Биоразнообразие спечели финансиране от „Ти и Lidl за по-добър живот“

Ти и LIDL за по-добър живот
02.12.2019
На 29 ноември 2019 г. в София се състоя откриващото събитие на инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот“, на което бяха връчени символичните грамоти на новофинансираните организации и представени най-значимите успехи на най-голямата социално отговорна инициативата в страната.

Проектът „С раница и колело в Беласица“ на Българска Фондация Биоразнообразие за разработване на безплатна интерактивна онлайн карта на пешеходните и велосипедни маршрути в планината Беласица е сред подкрепените от инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот“.

БФБ повече от 12 години работи активно в района на Беласица. Новият проект цели да популяризира природния туризъм в района на планината и едноименния Природен парк, както и на територията като място със запазена природа, характерна местна кухня и традиции.

За успешното промотиране на един район за активен туризъм е изключително важно да има вярна, практична и ясно структурирана информация за маршрутите, която също така да може лесно да се актуализира при настъпила промяна.

Все повече хора почиват активно, за кратко, повече пъти през годината, като сами организират пътуванията си чрез интернет, умеят да ползват новите технологии и често избират места, различни от натоварената градска среда. Безплатната интерактивна онлайн карта на пешеходните и вело маршрути в планината Беласица с описание, забележителности, GPS трак, височинен профил и снимки е продуктът, който проектът ще разработи и ще направи посещенията в района по-лесни и по-желани.
 
Печелившите 22 проекта на граждански организации бяха представени и наградени на официална церемония с участието на Томислав Дончев, вицепремиер и председател на Съвет за развитие на гражданското общество към Министерски съвет. Те са избрани сред 214 проекта от 92 населени места, а събраният фонд, с който ще бъдат подкрепени е 155 хил. лева. Най-голяма част от новофинансираните проекти са в областта на културата и образованието – общо 15, а в полза на околната среда и активния начин на живот ще бъдат финансирани 7 проекта. 

Ти и Lidl за по-добър живот“ е определяна като най-голямата грантова програма на частен корпоративен дарител у нас и се реализира в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум