bg en

Продължава заплахата за управлението на парк Странджа

18.03.2009
Коалицията най-после разбра защо Държавната агенция по горите (ДАГ) се е засилила да проверява Дирекцията на ПП Странджа. Нейният директор инж. Стефан Златаров бе един от тримата директори, за които преди две седмици излезе информация, че се готви тяхното уволнение.
Коалицията получи достъп по реда на ЗДОИ до писмата на кметовете на общините Малко Търново и Царево, които са депозирани на 19.01.2009 в ДАГ. В тях кмета на Царево - Петко Аранудов и зам.кмета на М. Търново - Катя Куюмджиева обвиняват Директора на парка в различни „грехове” сред които най-интересни са, че :
- назначава служители в Дирекцията на парка без да съгласува това с кметовете;
- служители на парка се занимават с политическа дейност насочена срещу кмета;
- Дирекцията на парка строи заслони в него без да информира кметовете;
- писал отрицателни становища по проекти писани от общините;
- информирал прокуратурата за нарушения в общините;

Директорът на парка, според двете общини, е виновен и за наводненията, за неприемането на плана за управление на парка, за развитието на туризма и за неуспешните проекти на общините.

Действията на кметовете срещу парковата администрация продължават и през този месец. В началото на март кметът на община Малко Търново е поискал Дирекцията на парка да плаща общинска такса за информационните табели за туристите в общината. В началото на седмица общината е издала и актове, с които обявява построените от дирекцията туристически заслони за незаконни и подлежащи на премахване.

От коалицията „За да остане природа в България” желаем да напомним на кметовете на общините, че сред задълженията на всеки кмет е да познава основните закони в България и да контролира тяхното спазване, а не да ги нарушава. Съгласно чл.6 на Конституцията никой не може да ограничава правата на гражданите на основание политическата им принадлежност - нито кметовете, нито директорите на парковете. Не е работа на кметовете да назначават служители в държавните администрации или по какъвто и да е било начин да кадруват там.

Протоколите на експертните съвети на МОСВ са отразили как двете общини бяха единствените противници за приемане на плана за управление на парка, който заради техните настоявания за все повече площи за застрояване все още не е разгледан и приет, независимо от решенията на Върховният административен съд по тази тема.

Обществото очаква, вместо да рушат туристическата инфраструктура, общинските администрации да положат усилия за опазването уникалната природа на парка и развитие на туризма в него.

Организациите от Коалицията се противопоставят категорично на феодализацията, която местните власти на двете общини се опитват да наложат в Природният парк Странджа. Ние очакваме от ДАГ да отхвърли всякакви опити на местните власти да кадруват в системата на горите, особено на основата на искания, нарушаващи правата на гражданите и показващи непознаване на законите в България.