bg en

Презентация „Уики обича Земята“ 2016

уики
30.05.2016
Сигурни сме че на всеки се е случвало, търсейки информация в интернет за място, събитие или личност да се натъкне на страницата на световната енциклопедия “Уикипедия“. Именно тя ще е на фокус тази седмица! Може би ще се зачудите какво е общото между биоразнообразието и Уикипедия, за това веднага ви казваме: конкурс за природна фотография!Той се организира от доброволци в световната енциклопедия и е под надслов „Уики обича Земята“. Провежда се в България между 1 – 30 юни 2016 г. Надпреварата за най-красива природна фотография е само външната страна на „Уики обича Земята“.

Това, което стои зад нея и което е дори по-важно, е че с всяка своя снимка, с която участниците допринасят към Уикипедия, реално помагат на енциклопедията да стане по-изчерпателна, по-четивна и по-полезна за своите потребители. И освен че помагат на световната енциклопедия да става по-качествен източник на информация, помагат и за повишаването на чувствителността на обществото към въпроса за опазването на околната среда и природното ни наследство.
 
На 01. 06 (сряда), от 18:30 ч., в зала 163, в Биологическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ гости ще са ни Спасимир Пилев и Вася Атанасова, които ще ни разкажат както за конкурса така и за други интересни неща свързани със световната енциклопедия.

Темата: „Уики обича Земята“ 2016

Ето и линк към Facebook събитието: https://www.facebook.com/events/1735113176762552/

За лекторите:
 
Спасимир Пилев - редактор в Уикипедия от 2008 г. Допринася в Уикипедия на български език и допринася със снимки и видео в мултимедийното хранилище на енциклопедията Общомедия. Участва в сътрудничествата с Държавна агенция „Архиви“ и СДП „Балкани“. Извън Уикипедия участва в няколко доброволчески акции.
 
Вася Атанасова - редактор в Уикипедия от десет години, основно допринася към българската версия на енциклопедията, някои от сродните ѝ проекти и мултимедийното хранилище – със снимки от пътешествията си в страната. Тя е един от хората, които работят по сътрудничествата на българската уики общност с университетски преподаватели и институции, като Държавна агенция „Архиви“, Софийския зоопарк, СДП „Балкани“ и някои музеи.

Курсът се подпомага чрез Проект „За Балкана и хората” финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.