bg en

Представители на гръцкия туристически сектор посещават българското и македонско Подгорие в рамките на проекта „Беласица отвъд граници”

tur visit
18.10.2013
Приключи първото обменно пътуване за хора от туристическия сектор, в рамките на проект „Беласица отвъд граници”. На 15 и 16 октомври българското и македонското Подгорие бяха посетени от гръцки гости от района на Националени Парк „Керкини” в Северна Гърция - собственици на хотели, къщи за гости, конна база, и водач на групи с приключенска насоченост, както и служител на дирекцията на едноименния Национален парк.

По време на посещението си в България гръцките участници се запознаха с работата на Дирекцията на Природен парк „Беласица”, някои природни и културно-исторически забележителности, местната кухня, фолклор и предлаганите туристически услуги. Дискутирани бяха проблемите на туристическия пазар в района на споделената в трите държави планина.

Гостите посетиха стогодишната църква „Св. Илия” в с. Беласица, къща за гости „Янкиш” в с. Самуилово, местността „Бялата чешма”, известна с хубавата си вода и вековните чинарови гори, Камешнишкия водопад, скрит дълбоко в пазвите на гористия планински склон, както и комплекс „Нери” в с. Яворница, където бяха специално поздравени от женската певческа група от селото.

На втория ден пътуването продължи из македонското Подгорие, като гостите посетиха с. Банско, известно със своите лековити минерални извори и добре запазени римски терми, екопътеките, водещи до живописните Габровски и Колешински водопади, както и ресторант „Панорама” в с. Мокрино, където гостите опитаха местни специалитети.

След множество сърдечни ръкостискания, усмивки, снимки, размяна на брошури и визитки, гостите отпътуваха обратно към своите домове от другата страна на планината, щастливи да знаят, че на час и половина път от тяхното езеро има толкова интересни възможности за приятно прекарване – било то с клиенти или с приятели.

Настоящият обмен се организира в рамките на проект „Беласица отвъд граници”, изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие в партньорство с Дирекция Природен парк „Беласица”, Национален парк „Езеро Керкини” - Гърция, Екологичното сдружение „Планетум” - Македония и фондация Евронатур – Германия и съфинансиран от Немската федерална фондация за околна среда (DBU).