bg en

Правителството готви ударно разширение на ски зоните Банско и Витоша в защитени на хартия територии

Банско
12.01.2015
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”, чийто член и координатор е БФБ, получи сигнали за подготвяно от правителството ударно разширение на ски зона Банско в Национален парк Пирин, както и на ски зона Алеко в Природен парк Витоша.

Миналата седмица правителство публично обяви, че прекратява процедурата за разширение на ски зона Банско, подготвена и подписана в пълна тайна от правителството на Пламен Орешарски буквално в последните минути на управлението му.
 
В същото време сегашното правителство твърди, че междуведомствена група ще излезе до 15 февруари с предложение за решение за концесията по ски зона Банско, която е 60% по-голяма като площ от разрешеното по договор, вместо да развали концесията и да накаже виновните за неспазването й.
 
В специално решение на Министерски съвет се иска да се разгледат „възникналите проблеми, свързани с изпълнението на договор за предоставяне на концесия върху защитена територия“.
 
Да припомним, че концесионерът на ски зона Банско „Юлен” АД видя „проблеми в договора“, след като Министерство на околната среда и водите (МОСВ) доказа с геодезическо заснемане през 2011 г., че концесионерът ползва много по-голяма площ от договорената.
 
Притеснителното е, че някои експерти, наети от правителството в предишни години вместо „нарушения” на договора виждат само „проблеми” в него. За това свидетелства и анализ на договора, направен през 2012/2013 и предоставен ни от МОСВ в края на миналата седмица.
 
Отгоре на това председателят на парламентарната група на управляващата партия ГЕРБ Цветан Цветанов заяви миналата седмица в Банско, че подкрепя изграждането на втора кабинкова линия в ски зоната. Нещо, което той и негови съпартийци заявиха и през 2012 г., месеци преди да подадат оставка и да излязат от властта.
 
Напоследък Столична община също се активизира да променя общия си устройствен план, който да улесни разширението на ски зона Алеко в Природен парк Витоша, попадаща на територията на София.
 
Междувременно през тази седмица различни министерства организират срещи с неправителствени организации, свързани с развитието на ски спорта в България. Опасенията са, че обикновено такива срещи се представят от политиците като обществен диалог, но наличието на предварително взето политическо решение превръща тези срещи в параван за нечистите задкулисни сделки между властта и олигархични кръгове.
 
Инвестиционните намерения за разширяване на ски зона Банско например не се базират нито на пазарни проучвания, нито на заетостта на хотелите в Банско, която е под 25% на годишна база, нито от промените в климата, които са очевидни за всички. Те няма да създадат устойчиви работни места в Банско, където целият обслужващ състав през пролетта и лятото мигрира, припомнят природозащитниците.
 
Коалицията „За да остане природа в България” припомня, че Национален парк Пирин и Природен парк Витоша са преди всичко защитени територии. Това какво може да се случва в тях зависи от законовите ограничения и до известна степен от плановете им за управление, които се поръчват и одобряват от правителството.
 
В момента тече актуализация и на двата плана за управление, които се извършват със средства на европейските и българските данъкоплатци, на всички нас. Плановете се изготвят от фирма, близка до българския собственик на банка, която на практика притежава ски зоните на Банско и Алеко. Банката на два пъти получи милиардна финансова инжекция с пари на данъкоплатците, за да бъде поддържана ликвидна.
 
Коалицията „За да остане природа в България” настоява всяка стъпка за бъдещето на природното наследство в Пирин и Витоша да бъде взимана по максимално прозрачен и законосъобразен начин. Недопустимо е обществени средства да бъдат използвани от олигархични кръгове за изсичането и застрояването на защитената българска природа, която е на всички граждани.