bg en

Посетителски център „Вежен“ официално отваря врати на 17 септември

Вежен
15.09.2016
Официална церемония за откриване на Посетителски център „Вежен“ в Национален парк „Централен Балкан“ ще се състои на 17 септември, от 11,30 часа. Това е първият посетителски център в защитената територия. Изграден е по проект „Централен Балкан“ - парк за всички“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. Служители от Парков участък „Тетевен“ ще посрещат гостите на Центъра и ще ги информират какви са условията за отдих и развлечение.
 
Посетителският център носи името на връх Вежен, в чието подножие се намира. За най-малките са изградени съоръжения за игра, въжена градина, стена за катерене и „зелена“ класна стая. Богатото разнообразие от растителни и животински видове в Парка и резерват „Царичина“ са представени на 30 информационни пълноцветни табели на български и на английски език. Подготвена е и забавна програма „Да се запознаем - Национален парк „Централен Балкан“ с много награди.
 
Проект „За Балкана и хората“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество ще участва в програмата. Екипът ще осигури среща с лалугерчето Герчо и язовеца Еца за най-малките посетители на празника, които ще имат възможност да се включат в интерактивния Горски театър и сами да станат актьори.
 
Директорът на БФБ – г-жа Румяна Иванова ще поздрави екипът на Дирекцията на НП Централен Балкан по случай празника. БФБ бе част от консорциума, който изготви Актуализираният план за управление на парка.
 
Проявата е посветена на 25-та годишнина от създаването на защитената територия „Централен Балкан“ и е част от Деня на Парка, организиран от Дирекцията в община Тетевен.