bg en

Посещение с кауза в биоферма Розино

розино
14.04.2019
Rozino Organic Farm, съвместно с Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) ви канят да подкрепите една интересна кауза, свързана с популяризиране уникалността на Централен Балкан като изживеете едно различно посещение във фермата.

Това лято България ще бъде домакин на летния университет по програмата на ЮНЕСКО „Човекът и биосферата“, посветен на Биосферните паркове и ви каним да подкрепите реализацията на събитието като се включите в „Посещение с кауза“ на 11 май (събота) в Rozino Organic Farm.

През целия ден ще можете да участвате в интересни лекции, събития и любопитни работилници, които организаторите са ви подготвили: ще се запознаете с животните във фермата, ще можете да погалите и нахраните елените и да научите повече за биосферните паркове, компостирането, животът без отпадъци и много други любопитни теми, свързани с екологосъобразния начин на живот.

Специална среща с Издателство Дакелче, които ще разкажат повече за важната роля на „Дърветата“ и ще представят новата си книжка. Ще усетим вълшебството да практикуваме йога на открито, ще оставим и своя положителен отпечатък като дружно засадим дървета и ги поканим да излязат извън книжката и заживеят нов живот във фермата.

Гостите ще се запознаят с пътя на биволското мляко и как от него приготвят вкусното джелато в Gelato & Latte. Също така по време на посещението, ще имат възможност да опитат био продуктите, които произвеждат във фермата и ще споделят заедно своя обяд. Закуската и хлябът ще бъдат предоставени от нашите приятели от Пекарница Фаро - Pekarnica Farro.

Събитието е в подкрепа на реализацията на летния университет, посветен на биосферните паркове по програмата на ЮНЕСКО, който ще се случи през юли в района на Централен Балкан.

За да се включите, следва да направите дарение в размер на 50 лв. на човек и 20 лв. на дете, като средствата ще отидат директно за подпомагане организацията на летния университет, организиран от Българска Фондация Биоразнообразие. Срещу тази сума ще можете да участвате във всички лекции и работилници, организирани през деня и да ползвате безплатно Лифт Сопот. Ще получите вкусен обяд, както и дегустация на био продукти от фермата.

Детайлна програма:
11:00 – 12:00 Добре дошли в Rozino Organic Farm – обиколка на стопанството и запознаване с животните. Разказ за пътешествието на млякото;
11:30 – 12:30 Хатха Йога на открито съвместно със Santosha yoga;
11:30 – 12:30 Представяне на книгата „Дърветата“ на Издателство Дакелче и засаждане на дръвчета;
12:30 – 13:30 – Вкусен обяд на открито предоставен от Пекарница Фаро - Pekarnica Farro
13:30 – 14:00 – Лекция посветена на Биосферните паркове – Катрин Томова, Българска фондация Биоразнообразие (БФБ);
14:00 – 14:30 – Живот без отпадъци? Мисия възможна – Блажка Димитрова, Нулев отпадък - България / Що е то компостиране и защо е важно да го правим?
14:30 – 15:00 – Работилничка по изработване на дървени закачалки за ключове изработени с естествени материали с Венци (с предварително записване);
14:30 – 15:00 – Изработване на хранилки за птички от стари керамични чинии (носете си стари чинии, които не ползвате и заедно ще им вдъхнем нов живот) – с предварително записване;
След 15:00ч. ще имате възможност да посетите и Лифт Сопот, който се намира на около 20 км от фермата;

Ето какво споделят домакините за цялостната организация:

Основната цел на събитието е да се подкрепи реализацията на лятното училище посветено на биосферните паркове, защото вярваме, че бидейки част от биосферния парк можем и трябва да служим за пример и да покажем, че съжителството в хармония с природата е не само възможно, но и може да бъде успешно.

Използвайки продуктите и услугите, които природата ни предоставя, ние от Rozino Organic Farm осъзнаваме важността на заобикалящата ни среда и се стараем да я опазваме и да се грижим за нея и ще се радваме да споделим мисията си с вас.

Изградили сме Rozino Organic Farm с много любов и мисъл за природата и именно затова целим на това събитие да има възможно най-малко отпадъци. Изграждайки фермата, се постарахме да обединим това, което ние обичаме: устойчив дизайн и архитектура, уникалната природа на Розовата долина, чиста планинска вода и здравословна храна. Затова ви приканваме да носите със себе си своите чаши, бутилки за вода за многократна употреба и добро настроение (както и стари керамични чинии, ако искате да се включите в работилницата за изработване на хранилка за птици).

За да сте в хармония с живота във фермата, моля обърнете сериозно внимание на следните неща:
• за да изживеете приятно своя ден при нас, моля бъдете подготвени с топли дрехи, бутилки за многократна употреба и мисъл за природата;
• Имайте предвид, че се грижим се за нашите обитатели, затова ви предупреждаваме, че на територията на фермата тютюнопушенето е забранено;
• Домашни любимци не се допускат (за сметка на това имаме куп други прекрасни животни, с които да споделите деня си);
• Ще се радваме да доведете своите деца, но моля имайте предвид, че вие като родители носите отговорност за тях на територията на фермата;
• За нашите животни се грижим по определен начин и затова ви молим да не ги черпите с друга освен предвидената за това храна;

За да се включите в „Посещение с кауза“ на 11 май, трябва да се свържете с нас на лично съобщение във фейсбук страницата ни. След ПОТВЪРЖДЕНИЕ от наша страна, ще ви изпратим повече информация и ще ви очакваме. Имайте предвид, че местата са ограничени, тъй като капацитетът и мястото във фермата са ограничени. Записването е до 6 май 2019 г.

Събитието е отворено и за доброволци (до 5 души), на които ще разчитаме да се включат в организацията и цялостната подготовка преди и по време на самото посещение. Ако проявявате интерес, моля пишете на katrin.tomova@gmail.com

С цел генериране на по-малко въглеродни емисии, насърчаваме споделеното пътуване, така че молим всеки който има желание да сподели пътуването си с други хора, да ни пише.

Ние и кравите, и биволите, и сърните и прекрасната природа на Биосферния парк Централен Балкан ще ви очакваме с нетърпение на 11 май! А дотогава, можете да се разхладите в Gelato & Latte на познатия ви адрес в София (ул. Самоков 28Б).