bg en

Победителите от конкурса за кратко име на проект "Да свържем опазването на природата и устойчивото развитие на селските райони"

име
01.03.2013

В началото на годината Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) обяви конкурс по интернет за кратко име на българо-швейцарския проект „Да свържем опазването на природата и устойчивото развитие на селските райони”, който се изпълнява в района на Западна и Централна Стара планина. В конкурса се включиха 35 човека с общо 76 предложения.
Тъй като проектът се изпълнява от 11 организации (7 български и 4 швейцарски), не беше лесно да се намери предложение, което да удовлетвори разбиранията на всеки от партньорите, затова така и не се избра категорично кратко име, което изцяло да замести официалното, но бяха селектирани няколко предложения, които ще се ползват за нуждите на проекта, а авторите им ще получат био сирене и био кашкавал от фермите, разположени в територии с висока природна стойност, с които работим в района на Централна Стара планина.
Безспорен фаворит е предложението „За Балкана и хората“, което събра най-много от гласовете на журито. Авторът му Стефка Калъчева има и второ предложение, включено в челната петица от избрани кратки имена, затова тя ще получи голямата награда фермерска кошница, която включва био сирене и био кашкавал, чист мед от планината, шипков мармалад и сувенир от Западен Балкан, където нашия проект подпомага малките ферми, които работят в Натура 2000 зони по щадящ природата начин с малко производство да излезе на пазара и да носи по-високи доходи за стопаните.

Имената на фаворитите и техните предложения:

За Балкана и хората - автор Стефка Калъчева

Хора и природа, заедно - автор Калин Ненов

Акордиране на старопланинската чов-еко-система - автор Михаил Михов

С грижа за природата - към по-добър живот на село - автор Краси Филипова

Поминък от стария Балкан - автор Стефка Калъчева

Опазването на Природата създава поминък - автор Георги Милев

Природата пазете и селата подмладете - автор Момчил Велчев

Съхрани природата - промени селото! - автор Димитрина Желязкова

От Балкана с любов - автор Дарин Стоянов


Благодарим за креативността и остроумието на всички участници и обещаваме нови предизвикателства. Всички постъпили предложения може да видите тук