bg en

Пета юбилейна Зимна Беласица

14.02.2012
От 10 до 12 февруари 2012 се проведе традиционният зимен поход в Природен парк „Беласица”, организиран от Българска фондация „Биоразнообразие” и Асоциация „Планини и хора”. Тази година 24 любители на планината достигнаха със ски и снегоходки до хижа Конгура и до местността Вършилото. Както обикновено, туристите бяха придружавани от Григор Дремджиев - председател на дружество „Калабак” – град Петрич, който им предаде приветствие лично от кмета на общината Вельо Илиев.
Лошото време не позволи да се изпълни изцяло предвиденият преход, но това не попречи на доброто настрение на участниците. След като слязоха на ски до самия град Петрич, те бяха посрещнати от гостоприемните местни жители на Подгорските села. Вечерята при Вальо Янкиш от с. Самуилово се превърна в истински празник. На сутринта в неделя гостите се срещнаха с екипа на дирекцията на Природен парк „Беласица”. Те бяха поздравени лично от директора инж. Добриел Радев, а експертът София Илкова разказа за богатствата на парка и за възможностите за туризъм в района.
С помощта на високопроходим транспорт участниците достигнаха до един от красивите водопади на река Камешница, висок 21 метра. Засега той много рядко се посещава от туристи, но заслужава да бъде видян във всеки сезон!
Кулминацията на посещението в района на парк Беласица бе гостуването при Рукие Изирова от с. Яворница. Там пътешествениците опитаха вкусни домашни гозби, насладиха се на изпълненията на женската певческа група от читалище „Антон Попов” и разбира се, лично се включиха в хорото.
Всички участници в петия юбилеен поход „Зимна Беласица 2012” си обещаха да се върнат отново в най-младия природен парк на България, заради гостроприемството на местните жители и заради красивата природа на Беласица.