bg en

Патрик Смитьойс

Патрик
Патрик Смитьойс е холандец, който е женен за българка и избира да остане в България. Занимава с инвестиционно посредничество на чужди фирми, желаещи да реализират проекти в България. По призвание е автор на филми, борец срещу корупцията, административния произвол и „мафия“ – където и както ги вижда. Патрик иска да остане в България и се бори тя да бъде по-добро място за живеене. Именно поради тази причина Патрик непрекъснато се включва в битката за по-чиста природа, за честен бизнес и туризъм и винаги е на страната на онеправданите.

През последната година Патрик подпомогна усилията на гражданите от Трън да запазят чиста природата си - неговият филм за златодобива „The final blow in Bulgaria” достига до над 500 000 гледания и е едно от най-мощните информационни оръжия в битката за природата в град Трън. Безброй са казусите, които ангажират Патрик Смитьойс – промените в Закона за концесиите, промените в Закона за опазване на околната среда, правата на гражданите, концесиите, всяка злоупотреба или беззаконие го уязвява и предизвиква да се включи на страната на обикновените хора.

От май 2017 започва да пише за блога svobodni.bg, в който описва едни от най-големите активисти в България, фермери, представители на екотуризма и др. Самият Патрик често разсъждава на тема българите и България като стряска с прозренията ни и ни кара да се замислим: „От три години съм в търсене на някакво бъдеще за страната, която толкова обичам. За мен и моето семейство. Установих, че най-същественото, което липсва е чувството на свобода. Свободия има. И пари, за някои хора на някои места. Но това вградено, естествено усещане, че всички сме с еднакви правa - и еднакви задължения - не успя да изплува за изминалите 27 години. Оправдания има много, но това не ни помага. Обществото живее с един крак в миналото и го е страх да излeзe от черупката си. Страхът е най-силното оръжие на тези, които ни управляват. “
 
За повече информация:
Патрик Смитьойс: След 20-30 години една трета от България ще бъде голяма мина
http://www.mynewhomeland.org/