bg en

Пак искат удължаване на ловния сезон

27.09.2009
1. В края на януари започва формирането на двойките и предбрачните миграции на повечето от водоплаващите птици. Ловуването през този период води до разбиване на двойките, които след това няма как да се образуват, защото птиците вече не са на големи струпвания. Причиненото безпокойство от лова води до значителни загуби на енергия в този много труден за птиците зимен период и намалява шансовете им за оцеляване през не по-малко тежкия период на прелет към местата за гнездене. Българското ловно законодателство би трябвало да стимулира устойчиви ловни практики, а не да задоволява прищевките на ловните олигарси.

2. Поради разрушителния характер на лова през този период, той е забранен съгласно чл. 7, т. 4 на Директивата за дивите птици на ЕС. Тази забрана е влязла и в чл. 41, ал. 1, т. 1 на българския Закон за биологичното разнообразие. Удължаването на ловния сезон в този период противоречи и на Бернската и Бонската конвенции, подписани от Европейската комисия и България. От 27 страни в Европейския съюз, след 31 януари на водоплаващ дивеч се ловува само в две. Едната е Гърция, където обаче ловът на водоплаващ дивеч е забранен през цялата година в тяхната Натура 2000 мрежа, а другата е Румъния, която в момента е в процедури за синхронизиране на своето природозащитно законодателство. Депутатите от управляващото мнозинство би трябвало да се стремят да спазват европейските норми и да ни доближават до правото на Европейския съюз, а не да създават поводи за нови наказателни процедури от страна на Европейската Комисия, каквито неминуемо ще последват...

3. В момента ловът на прелетен дивеч е свързан с масови нарушения на ловното и природозащитно законодателство – на много места се използват забранени методи за лов и се отстрелват защитени видове, например стотиците световно застрашени червеногуши гъски всяка година отстреляни междудругото по добруджанските езера. Държавата би трябвало първо да реши проблема с бракониерството и тогава да се мисли за каквото и да е удължаване на ловния сезон!

4. Депутатите от управляващото мнозинство би трябвало да помислят за интересите на седемте милиона българи, които не са ловци, а не как всяка година да се търсят начини да се удължи стрелбата по водоплаващи птици до края на февруари. Болшинството от Българския народ е в икономическа криза и има много по-приоритетни проблеми! Болшинството от Българския народ смята, че птиците са красиви и са създадени за наслада на окото, а не са подвижни мишени за стрелба с ловен автомат за 20 000 лева.

Надяваме се Парламентарното мнозинство да прояви разум и категорично да отхвърли авджийските мераци на тримата депутати,защото както гражданите на България, така и Европейския съюз няма да оставят това без последствия!