bg en

ПЪРВИТЕ ТРИМА ФИНАЛИСТИ В НАТУРА 2000 OT ПЕТРИЧ

ПЪРВИТЕ ТРИМА ФИНАЛИСТИ В НАТУРА 2000 OT ПЕТРИЧ
11.05.2009
На финала премериха сили 35 ученици от 7 до 12 клас, класирани сред общо 782 участници от 38 училища и 22 населени места в областта. Финалният кръг включваше тест и практически задачи с времетраене 60 минути. Първите десет в класирането показаха отлични резултати и задълбочени познания за защитените територии и видове. С лекота разпознаха от снимки 16 растителни и животински вида, изброиха природните паркове в страната и природните забележителности в Пиринския край.

Организаторите осигуриха много награди – забележителната книга „Биоразнообразието на Национален парк Пирин”, плакати, дипляни, тениски, грамоти, книги за защитените територии в Благоевградска област и още много информационни материали. Наградите бяха връчени от представители на БФБ, РИМ – Благоевград, Национален парк „Пирин” и РИОСВ – Благоевград.

Училищата, които се включиха в състезанието, също бяха отличени с грамоти и получиха като подарък книгата „Биоразнообразието на Национален парк Пирин”.

Състезанието се реализира по проект, одобрен от Министерство на образованието и науката и финансиран от Европейския социален фонд, чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, по схемата „Да направим училището привлекателно за младите хора”.

Състезанието „Натура 2000” се организира за втори път в Благоевградска област. До този момент БФБ е организирала състезанието и в областите Пловдив, Смолян, Бургас, Пазарджик, Хасково, Кърджали. Интересът към „Натура 2000” расте и все повече ученици се включват в подобни инициативи, които са изключително важни за изграждането на съпричастност и отговорност у подрастващите към българската природа.