bg en

Откриваме Детска природна Академия УЗАНА на 25 юли!

Академия
21.07.2015
Детска природна академия се открива на 25 юли 2015 г. от 16.00 часа по време на Еко-фест „Зелените идеи в действие“ в местността Узана.
 
Точно в средата на лятото и дългата почивка от училището, откриваме нашата Детска природна академия - едно различно място, в което тайните на познанието ще се получават не чрез учене, а чрез игри и забавления. На това магично място в сърцето на България, където винаги е ваканция, децата ще имат възможност да се потопят в света на старата гора или да станат част от историята на най-голямата планинска поляна в България.
 
Детска природна академия „Узана“ е създадена от Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) в партньорство с Община Габрово и работи в рамките на Посетителски информационен център в местността Узана край Габрово – място със съхранена природа в географския център на България, заобиколена от едни от най-значимите български защитени територии – Национален парк „Централен Балкан“ и Природен парк „Българка“.
 
Този нов образователен и познавателен продукт дава възможност на деца от всички възрасти да се срещнат с природата по завладяващ  и увлекателен начин. Разработени са програми за занимания, игри и учене, които се водят от квалифицирани аниматори в специално обзаведените зали в Информационния център и по Горска пътека с интерактивни и образователни модули.
 
Детската природна академия „обучава“ чрез асоциация, преживяване и игри. Тук децата и техните родители имат възможност да изберат различни по продължителност и тематика варианти, в зависимост от времето, в което ще пребивават в района и интересите на децата - половин или цял ден, както и дву- и тридневни занимания, включително с поход до близките върхове, от които се открива забележителна гледка към цяла България. Добре дошли са както краткосрочно пребиваващи малки групи деца с родители, така и големи групи от зелени училища и летни лагери от цялата страна.
 
Община Габрово се довери на БФБ, за да се превърне Посетителският център на Узана в едно място пълно с живот, което да служи на малки и големи и да „учи“ за природата на този забележителен район, да предлага възможности за забавление и посещение из околностите, които крият толкова много известни и неизвестни богатства, да привлича хора от цялата страна и да служи като модел.
 
Детска природна академия „Узана“ е създадена в рамките на проект „За Балкана и хората“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Тя е добър начин да се демонстрира връзката между разумното и устойчиво ползване на природата и нейното опазване, както и как това води до повишаване на приходите за местните хора (хотелиери, ресторантьори, тур оператори, аниматори и др).
Надяваме се, че с посещението на всеки един малък и голям човек в Академията ще се увеличават хората, които ги е грижа за природата и които искат тя да бъде запазена.