bg en

Остават броени дни до връчването на Наградите за биоразнообразие

Грамота
23.11.2015
Кои ще са победителите ще стане ясно на 25 ноември от 16 часа в „Перото“
 
Само 2 дни остават до официалната церемония за връчването на Годишните награди за биоразнообразие. Това е традиционна кампания, чиято идея е да се отличат най-ярките постижения в България, както и да се даде гласност на добрите практики, свързани с опазването на природата. БФБ не раздава „отрицателни”, а само „положителни” награди, а номинациите са за периода от една „година на биоразнообразието“ (22 май 2014 - 22 май 2015). Церемонията ще се проведе на 25 ноември от 16 часа в Литературен клуб „Перото“, НДК. 
 
Организаторите пазят в пълна тайна до официалната церемония кои са победителите според избора на журито, което тази година се състои от: Радослав Парушев (един от най-популярните съвременни български писатели, любим автор на младите, активни българи с романите си „project Dostoevski”, „Отвътре“ и забележителните си разкази), Красимира Величкова (изпълнителен директор на Българския дарителски форум – най-голямото сдружение на дарителски организации в страната, която мотивира бизнес организациите да подпомагат и опазването на околната среда), Ива Дойчинова (легендарен журналист от FM + с активна гражданска позиция, лице на множество социални кампании), Валери Йорданов (български театрален и филмов актьор, участвал в множество филми и театрални пиеси, а режисьорският му дебют филма „Кецове”, засяга темата за застрояването на дивите плажове по Черноморието). Патрон на наградите и председател на журито е Боян Петров (алпинист, зоолог и спелеолог, който за сто дни  изкачи три от 14-те осемхилядници: Броуд Пик, Канчендзьонга и е първият българин, изкачил К2 и „Манаслу”). 
 
Продължава и надпреварата в публичното гласуване, което е изключително оспорвано във всички категории и най-вече в категория „Политик с най-голямо внимание към българската природа“. До момента за Фейсбук събитието, в което се провежда гласуването - https://www.facebook.com/events/479420972239302/ са поканени над 1600 души, а гласовете за някои от номинираните дори надхвърлят 600 гласа. Публичното гласуване ще продължи до 24 ноември до 18 часа, като в точния час екипът на Българска Фондация Биоразнообразие ще обяви край на гласуването, а резултатите ще бъдат „запечатани“ чрез моментна снимка (prnt screen). Фаворитите на публиката в 5-те категории също ще получат своите отличия по време на церемонията.
 
И сред толкова много тайни, единствено известно остава кой ще се погрижи за забавлението на гостите на пъстрото събитие – музикалната част на празника ще бъде осигурена от Стефан Вълдобрев и Иван Лечев, а вкусната - от фермерските храни, произведени в Натура зони в Западен и Централен Балкан.
 
 „Очакват ни много изненади, приятно настроение и вкусна храна от Балкана.“ – обещават организаторите от фондация Биоразнообразие, които очакват с нетърпение над 200 гости, заявили участие, между които представители на неправителствени организации, институции, медии, бизнес организации, номинирани и любители на природата от всички възрасти.

Медийни партньори на проявата са: Зелен Дневник, Зелена светлина-БНТ, Блулинк, Евромегдан, U report
Повече информация за номинациите: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Nominirani-2015.c22