bg en

Обучителен курс „Въведение в ГИС и работа с QGIS" ще се проведе между 11 и 20 май

gis
15.04.2021
Асоциация на парковете в България и Българска фондация Биоразнообразие Ви каним на кратък обучителен курс „Въведение в ГИС и работа с QGIS". Той ще се проведе в 4 лекционни дни: 11 май (вторник), 13 май (четвъртък), 18 май (вторник) и 20 май (четвъртък) от 18:30 до 20 ч. Линк за регистрацияhttps://forms.gle/84xQvfyrkySbgpXD9
 
Курсът е подходящ за студенти или млади професионалисти в първите 5 години от кариерата си, които искат да научат повече за възможностите на ГИС (географски информационни системи) да допринесат за опазване на околната среда и водите.
 
Обучението ще се базира на работа с QGIS - най-популярният в света десктоп ГИС софтуер с отворен код и ще се проведе изцяло онлайн, в интерактивна платформа за обучение google classroom. Всички регистрирани участници ще получат безплатен достъп до курса и всички необходими обучителни материали. Необходимо е присъствие и на 4те дати.

 
Програмата:
 • Въведение в ГИС – история, компоненти, архитектура, данни, базова функционалност;
 • Запознаване с основите на свободните (open source) ГИС - общи понятия и предимства пред комерсиалните софтуери;
 • Работа с QGIS:
  • запознаване с интерфейса;
  • визуализация на гео данни;
  • пространствени атрибутни справки;
  • картографско оформление.
 • Примери от реални приложения на ГИС в сферата на околната среда и водите, климатични промени, защитени територии и много други от България, страни от Западна и Централна Африка, Азия.
Лектор: Любомир Филипов, който е с повече от 20 години международен опит в ГИС. Работи както в България, така и в ГИС проекти на регионално и глобално ниво за организации като Световна Банка, Европейска комисия, UNDP, IFAD, OSCE, UNFPA, JICA и др. 

Обучението е БЕЗПЛАТНО и се организира от Българска фондация Биорязнообразие в рамките на проект „Бъдещи природозащитници“, финансиран по програма Еразъм + на ЕК.

Повече за курса: на сайта на проект "Бъдещи природозащитници"