bg en

Обменно пътуване до Керкини за хората от Беласица

Обменно пътуване до Керкини за хората от Беласица
10.12.2006

Първата спирка за деня беше в Информационния център “Керкини”, където участниците се запознаха с конкретни програми и проекти както в сферата на опазването на околната среда, а също така насочени към развитието на региона.

Посещението в местна ферма за биологично земеделие представи възможностите, които съществуват за производство на сертифицирани и три пъти по-скъпо произведени плодове (ябълки и круши), произведени без използване на химически реактиви и торове. Особен интерес представляваха местните атракции и услуги, свързани с развитието на екотуризма – разходка с рибарска лодка, велотуризъм, езда, коли за офроуд, минерални и балнеоложки центрове, различни музеи и информационни центрове и др. Разходката с лодка в езерото Керкини беше сред най-очарователните за деня дейности и някои от участниците за първи път видяха редки и защитени видове птици като розово фламинго, къдроглав пеликан и др. Визитата завърши с обилен обяд от гръцка кухня в хотелски комплекс с ресторант, който имаше изключителен дизайн и магнетизъм.

Участниците нееднократно споделиха, че се надяват в бъдеще и най-вече с оглед на приемането ни в Европейския съюз през януари 2007 г. границите да се отворят и да има реална възможност за сътрудничество с гръцките колеги.