bg en

Обменно посещение „Осогово на гости на Беласица”

01.08.2010
Гостите от община Кюстендил останаха очаровани от природното богатство на Беласица и от гостоприемството на хората от подгорските села. Групата беше посрещната изключително радушно, по стар местен обичай с хляб и кестенов мед.

Програмата представи завършен туристически продукт в граничната планина Беласица. Гостите от Осогово спяха в къщи за гости в Подгорията – в селата Яворница, Самуилово и Скрът. Разходката по тематичните пътеки „Пеперудите и цветята на Беласица” и „Приятели” беше с обучен водач-интерпретатор. Чрез забавни игри и закачки туристите се запознаха с тайните на дивия свят на Природен парк „Беласица”. Културната програма включваше посещение на Историческия музей в Петрич, къщата-музей „Ванга” и Самуиловата крепост. Групата посети и някои интересни религиозните обекти – „Св. Пророк Илия” в с.Беласица, храм "Св. Успение Богородично" в Петрич и храм „Св. Петка” в местността Рупите. Фолклорната програма от читалище „А. Попов” в Самуилово и местните гозби на габренци помогнаха за преки впечатления от културата и традициите в региона. За доброто настроение на гостите допринесе и атрактивната разходка с каручки.

Групата посети Дирекцията на Природен парк „Беласица”, където се запозна с процеса на обявяване на Парка и възможностите за развитие на екотуризъм. Експертът по биоразнообразие, ПР-ът и доброволецът от Корпуса за мира в Парка се присъединиха към групата.

Обменното пътуване свързва два от регионите, включени в Европейския Зелен пояс, в които работи БФБ. То бе част от дейностите по проекта „Осогово в Зеления пояс”, изпълняван с финансовата подкрепа на Франкфуртското Зоологическо дружество – Германия и ПроНатура- Швейцария.