bg en

Нужно ли е втори Делян Пеевски да става министър на околната среда

Станислав Анастасов
06.06.2014
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ смята, че номинирането на Станислав Анастасов за министър на околната среда и водите надхвърля всички граници на политическото приличие и може да бъде определено като изсмиване в лицето.
Министерството на околната среда и водите е едно от най-проблемните – наказателните процедури на Европейската комисията в областта екология са близо 15.
Ясно е, че министрите винаги са политически лица. Абсурдно е, когато за министър се предлага човек без образование в тази сфера и с професионален опит, натрупан изцяло като младежки партиен функционер. Това показва и осезаема липса на подготвени кадри и експерти в областта сред на управляващите - много тревожна тенденция, като се има предвид значението на екоминистерството.
Ако и заместник министрите на околната среда останат същите, нищо добро не очаква екоминистерството и природата на България. Например, решение на сегашния зам. министър Чавдар Георгиев, пак като зам. министър от 2008 г., за приемане на общия устройствен план на община Царево доведе до наказателна процедура срещу България, затворена с отмяна на решението от следващия министър на околната среда и водите. Ръководителят на Националната служба за защита на природата беше осветлен като сътрудник на бившата Държавна сигурност и остава несменяем на поста си от години, без значение кое правителство е на власт.
За управленските позиции в екоминистерството и регионалните му структури няма изискване нито за специализирана образователна квалификация, нито дори за трудов стаж в тази област. На практика те са политизирани по закон, а от тях зависи застрояването в защитените територии, включително с нови морски и ски курорти.
В последните няколко години българското общество беше поставяно твърде много пъти в абсурдни ситуации, които почти постигат целта си да накарат хората да се отвратят и да спрат да се интересуват от случващото се в държавното управление и в опазването на околната среда. Но евентуалното назначение на Станислав Анастасов за министър на околната среда и водите ще покаже само едно – и управляващи, и граждани не са научили урока след случая „Делян Пеевски“.