bg en

Новини

вода за живот
25.05.2023
Вода за живот
Три домакинства в с. Орешник ще посрещнат лятото спокойни, че продукцията, която отглеждат в градините си няма да стане жертва на сушата.

Причината са 15 души от цялата страна, които отделиха три дни от своето време, за да работят в слънце и доста необичаен за района дъжд и да поставят повече от 300 кв.м. капково напояване в няколко двора в сакарското село.
Повече
среща
25.05.2023
Заседание на УС на БФБ на 13 юни 2023 г.
На 13.06.2023 г., от 11.00 до 14.00 часа , в социалното пространство ЩРАК, гр. София, ул. Христо Белчев № 3 ще се проведе среща на Управителния съвет на Българска фондация Биоразнообразие.
Повече
вода за живот
09.05.2023
Търсят се доброволци за изграждане на поливни системи в село Орешник, Сакар планина
Българска фондация Биоразнообразие търси доброволци, които да помогнат на домакинства да оптимизират употребата на вода в един от най-засегнатите от климатичните промени региони у нас - този на Сакар планина.
 
Повече
Каваци 2022
13.04.2023
Дюните не са дюни - случай пореден!
Ще има ли нов курорт на “Каваци” след като дюните там изчезват при последното картиране?
Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) обжалва Решението на Директора на РИОСВ – Бургас за изготвяне на ПУП-ПРЗ на парцел на “Каваците” без извършване на екологична оценка.
 
 
Повече
доброволчество
30.03.2023
„Доброволчество по мярка“ и споделеният опит на БФБ
На 28 март 2023 г. се проведе онлайн среща за членовете на Български дарителски форум (БДФ) от поредицата „Ателие за дарители“. Темата на дискусията беше „Доброволчество по мярка“ и е в отговор на въпроси от страна на членовете на Дарителския форум.
Повече
re
27.03.2023
В Седмицата на гората - лекция на тема 'Старите гори и тяхното опазване' в Биологически факултет
В Седмицата на гората Българска фондация Биоразнообразие и Студентски клуб "Голямата картина" ви канят на лекция за старите гори на България и тяхното опазване, която ще се проведе на 4 април от 18:30 ч. в зала 163 на Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".
Повече
lekzia
06.03.2023
Науката в действие: Казусът "Пасторализъм" - лекция в Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски"
На 9 март от 18:30 ч. в зала 163 в Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Българска фондация Биоразнообразие и Студентски клуб "Голямата картина" ви канят на лекция на тема: "Науката в действие: Казусът "Пасторализъм"
Повече
Гребенест тритон на Буреш (Triturus ivanbureschi), от района на Сакар. Мъжки екземпляр. Снимка Емилия Вачева
28.02.2023
Редки видове земноводни обитават чешмите в Сакар

Експерти от БАН са установили, че в коритата на чешми край с. Орешник в община Тополовград живеят и се размножават редки видове земноводни. Те са част от богатото биоразнообразие на планината Сакар, което ще бъде запазено благодарение на проекта за възстановяване на чешми и малки водоеми, изпълняван от Община Тополовград и Българска фондация Биоразнообразие.

Повече
УС
26.02.2023
Покана за заседание на УС на БФБ
На 21 март 2023 г. от 11:00 ч., в офиса на БФБ в София ще се проведе събрание на Управителния съвет на фондацията. При невъзможност за физическо присъствие членовете на УС могат да участват и онлайн. 
Повече
meeting in Sofia
21.02.2023
Обменна програма за социално предприемачество
БФБ беше домакин по обменна програма за социално предприемачество SE HUBS и екипът ни посрещна Давиде Палмиери от https://www.seminiamobellezza.it/ - Палермо, Италия. Първия ден гостът ни прекара в компанията на Петър Ванев – координатор стопанска дейност – и нашият директор Румяна Иванова, които му представиха работата ни ....
Повече
Щрак - новото място
03.02.2023
Четирима посланици в “Щрак“ в подкрепа на гражданския сектор в България
На 2 февруари в „Щрак“ – както е името на новото място, се събраха четирима посланици в България  - техни превъзходителства г-жа Херо Мустафа (посланик на САЩ), г-н Алехандро Поланко Мата (посланик на  Испания), г-н Реймунд Фурер  (посланик на Швейцария) и г-жа Ирене Мария Планк (посланик на Германия). 
Повече
среща
20.01.2023
Възстановяване на чешми започва в община Тополовград
На 16 януари 2023  г. в Тополовград се проведе встъпителната среща на партньорите Община Тополовград и Българска фондация „Биоразнообразие“ (БФБ), с която стартира изпълнението на проект за възстановяване на чешми и малки влажни зони в землището на с. Орешник. 
 
Повече
soleni hora
20.01.2023
Филмът "Солени хора" с премиера на Атанасовден
Екипът на Българска фондация Биоразнообразие ви кани на премиерата на най-новия филм за Атанасовско езеро - СОЛЕНИ ХОРА. Заповядайте на 31 януари 2023 г. (Атанасовден по стар стил) от 19 часа в Дома на киното в София. 
Повече
re
11.01.2023
Българска фондация Биоразнообразие възстановява срещите със студенти в Биологическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”
През 2023-та година България все още е страна с голямо биоразнообразие и запазени ценни местообитания. Това е успех постигнат въпреки множеството опити през годините за унищожаване на природни територии за сметка на частни интереси.
Повече
календар
04.01.2023
2023 - Година на биоразнообразие и климат
Всеки ден усещаме ефектите на климатичните промени - природните стихии се случват все по-често, на повече места, с непозната сила и поставят съществуването на милиони хора в риск. 
Посвещаваме 2023 г. на усилията в справянето с ефектите на климатичните промени и местата, видовете и хората, за които работим.
 
Повече