bg en

Новини

природа фест
21.09.2023
Природа Фест в София
Коалиция “За да остане природа в България” води дивата природа в сърцето на София с Природа фест на 30 септември! 
Есента е един от най-красивите сезони. Чудесно време да наблюдаваме природата и да научим повече за нея. След дълъг сезон на полева работа, природозащитните организации се събират в Топлоцентрала, за да обменят опит и да споделят преживяното с всички, които обичат родната природа.
 
Повече
Наградите 2023
21.09.2023
Годишни награди за биоразнообразие и климат' 2023
На 30-ти септември ще бъде церемонията за връчване на Годишните награди, които отличават най-добрите примери в няколко категории – активисти, журналистически материали, кампании и дейности, политици, отговорни бизнеси и от тази година за първи път и от кампания с локално значение.
Повече
божур
20.07.2023
Доброволческа акция на служители на HPE и БФБ в подкрепа на местният туризъм в Коньовска планина
Петдесет млади и ентусиазирани служители на HPE отделиха време в почивния си ден да подпомогнат популяризирането на една особени красива защитена местност – находище на див божур „Янковец“.
Повече
чешмите
18.07.2023
Водата потече отново от пресъхнали чешми край с.Орешник
Животворната течност се завърна в две от най-близко разположените чешми до тополовградското село Орешник - Върбовата и Гробищната. Това се случи благодарение на съвместната работа на община Тополовград и Българска фондация Биоразнообразие по проект “Микровлажните зони - извор на живот за дивата природа и хората”.


 
Повече
Павел Маринов
29.06.2023
90 години резерват Силкосия
Днес в експозицинен център Флора в Бургас беше честването на 90 години от обявяването на първия български резерват в България Силкосия. Той се намира в парк Странджа и е обявен на 29 юни 1933 г. Стопанисва се от РИОСВ Бургас и ДПП Странджа, затова и днес двете институции заедно организираха честване на бележитата годишнина.
 
Повече
neprimirimite
29.06.2023
Срокът за номинации на непримиримите примери в природозащитата се удължава до 10 юли

Десет дни повече (до 10 юли) ще има всеки желаещ да номинира най-ярките постижения в опазването на природата и климата у нас. Специален акцент на тазгодишното 12-то издание са непримиримите примери за борбеност, отдаденост и постоянство в българската природозащита. 

Повече
лагер
19.06.2023
Лагер в див(н)ата природа на Странджа и Бургаските езера изследва биоразнообразието в контекста на климатичните промени
25 младежи от 7 европейски държави изучаваха природното и културно богатство на Странджа и Южното Черноморско крайбрежие съвместно с Българска фондация Биоразнообразие, експерти от Природен парк Странджа, горските стопанства в Кости и Малко Търново, БАН и партньорски НПО.
Повече
наградите
14.06.2023
БФБ търси непримиримите примери в опазването на природата
Стартира набирането на  номинации за Годишните награди за биоразнообразие и климат' 2023

На 22 май – Международният ден на биологичното разнообразие, Българска фондация Биоразнообразие даде старт на кампанията за номиниране на най-ярките постижения в опазването на природата и климата у нас.
Повече
Марина река
07.06.2023
25 младежи от 6 страни изучават природното и културно богатство на Странджа и Южното Черноморско крайбрежие в лагер, посветен на климатичните промени
Странджа е перфектната класна стая за изучаване на опазването на биоразнообразието! Неслучайно дълги години БФБ работи за номинирането на Странджа за Биосферен парк.
 
Повече
дЮни
01.06.2023
дЮни - месец на живите пясъци
Тази година посвещаваме месец юни на дюните - тези ценни екосистеми, които са жизненоважни за биоразнообразието, ландшафта и хората.
Добре дошъл дЮни!
Повече
вода за живот
25.05.2023
Вода за живот
Три домакинства в с. Орешник ще посрещнат лятото спокойни, че продукцията, която отглеждат в градините си няма да стане жертва на сушата.

Причината са 15 души от цялата страна, които отделиха три дни от своето време, за да работят в слънце и доста необичаен за района дъжд и да поставят повече от 300 кв.м. капково напояване в няколко двора в сакарското село.
Повече
среща
25.05.2023
Заседание на УС на БФБ на 13 юни 2023 г.
На 13.06.2023 г., от 11.00 до 14.00 часа , в социалното пространство ЩРАК, гр. София, ул. Христо Белчев № 3 ще се проведе среща на Управителния съвет на Българска фондация Биоразнообразие.
Повече
вода за живот
09.05.2023
Търсят се доброволци за изграждане на поливни системи в село Орешник, Сакар планина
Българска фондация Биоразнообразие търси доброволци, които да помогнат на домакинства да оптимизират употребата на вода в един от най-засегнатите от климатичните промени региони у нас - този на Сакар планина.
 
Повече
Каваци 2022
13.04.2023
Дюните не са дюни - случай пореден!
Ще има ли нов курорт на “Каваци” след като дюните там изчезват при последното картиране?
Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) обжалва Решението на Директора на РИОСВ – Бургас за изготвяне на ПУП-ПРЗ на парцел на “Каваците” без извършване на екологична оценка.
 
 
Повече
доброволчество
30.03.2023
„Доброволчество по мярка“ и споделеният опит на БФБ
На 28 март 2023 г. се проведе онлайн среща за членовете на Български дарителски форум (БДФ) от поредицата „Ателие за дарители“. Темата на дискусията беше „Доброволчество по мярка“ и е в отговор на въпроси от страна на членовете на Дарителския форум.
Повече
re
27.03.2023
В Седмицата на гората - лекция на тема 'Старите гори и тяхното опазване' в Биологически факултет
В Седмицата на гората Българска фондация Биоразнообразие и Студентски клуб "Голямата картина" ви канят на лекция за старите гори на България и тяхното опазване, която ще се проведе на 4 април от 18:30 ч. в зала 163 на Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".
Повече