bg en

Новини

bioXcape
27.12.2023
Създадохме първата образователна ескейп стая в България - bioXcape
В търсене на иновативен, забавен и интересен начин, по който да поднесем сложната информация за климатичните промени и ефектите им върху света, който познаваме, стигнахме до идеята за създаване на ескейп стая, посветена на проблема.
Повече
учениците
19.12.2023
Планиране на информационни кампании с ученици от Червен бряг
На 15.12.2023 г. се проведе втора среща на учениците от ОУ ”Христо Смирненски” - Червен бряг, които взеха участие в работилница по проект “Back to school - кауза природозащита", провеждан от Българска фондация Биоразнообразие (БФБ). 
 
Повече
човек на годината
11.12.2023
БФБ е номинирана за „Човек на годината“ 2023
Българският хелзинкски комитет (БХК) обяви 43-те номинации за годишните правозащитни награди „Човек на годината“ за 2023 г.  Всеки можеше да изпраща предложенията си за доброволци, активисти и организации, които в периода 15 ноември 2022 – 15 ноември 2023 г. са спомогнали за опазването и утвърждаването на човешките права, за защита на животните и опазване на природата в България.
 
Повече
kalendar
08.12.2023
Подкрепете кампанията ни за опазване на дюните!
Вече излезе от печат великолепния ни календар за 2024 - Година на живите пясъци, който е посветен на дюните и техните обитатели. Той съдържа красиви пейзажи от българското Черноморие, където са запазени последните парчета от нашите живи пясъци. По-голямата част от снимките са на Спас Узунов, но има още и на Георги Попгеоргиев, Тайлър Фокс, Светослав Спасов. 
Повече
WS1
07.11.2023
Втори семинар за устойчиво бъдеще на Бургас в рамките на EmpowerUs
Българска Фондация Биоразнообразие и Мюнхенския университет „Лудвиг Максимилиан“ организират втория уъркшоп за устойчивото бъдеще на Бургас в рамките на научния проект EmpowerUs, финансиран по Хоризонт Европа. Събитието ще се състои в Регионална библиотека "Пейо Яворов", гр. Бургас на 30-ти ноември от 10:00 до 15:00 ч. 
Повече
лекция
19.10.2023
Животът на горите и тяхното опазване - презентация в Червен бряг

Колко от вас живеят на разстояние 5-10 минути от гора?” беше въпросът, с който влязохме в ОУ “Христо Смирненски” в гр. Червен бряг, на който 90 % от 30-те ученика от V до VII клас отговориха утвърдително. Това беше и причината заедно с Ивелина, от студентски клуб “Голяма картина”, да изберем именно тази тема за нашето представяне.

Повече
щанда на БФБ
18.10.2023
БФБ на Фестивала на кестена
Този уикенд в парк Беласица се проведе 10-то издание на Фестивала на кестена, инициатива, в която екипът на БФБ традиционно участва. И тази година нямаше изключение и се включихме с щанд с разнообразни материали и игри за по-малките.
Повече
екипа
17.10.2023
БФБ се включва в SAP Social Sabbatical
Тази година имаме щастието БФБ да бъде една от четирите избрани организации, като темата, по която работим, цели проучване на ESG рамката в частта й за околна среда и идентифициране на ключови дейности, които БФБ може да изпълнява в партньорство с компании във връзка с новите регламенти за ангажимент към опазване на биоразнообразието и дивата природа.
Повече
акция
06.10.2023
БФБ съдейства за доброволческа акция на Vivacom в Банкя
На 11 септември 2023 г. 44 доброволци от Лятната стажантска програма на Vivacom се включиха в традиционната доброволческа акция, която допринася за подобряване на заобикалящата ни среда. Акцията се проведе в партньорство с Българска Фондация Биоразнообразие и община Банкя.
 
Повече
всички номинирани
02.10.2023
Непримиримите примери в опазването на биоразнообразието и климата бяха отличени в “Топлоцентрала”
Българска фондация Биоразнообразие награди за 12-ти път борещите се за съхранената природа на България. Категориите на Годишните награди са за кампания, журналист, инициативи с локално значение, отговорен бизнес, политик и активист за природата
Повече
природа фест
21.09.2023
Природа Фест в София
Коалиция “За да остане природа в България” води дивата природа в сърцето на София с Природа фест на 30 септември! 
Есента е един от най-красивите сезони. Чудесно време да наблюдаваме природата и да научим повече за нея. След дълъг сезон на полева работа, природозащитните организации се събират в Топлоцентрала, за да обменят опит и да споделят преживяното с всички, които обичат родната природа.
 
Повече
Наградите 2023
21.09.2023
Годишни награди за биоразнообразие и климат' 2023
На 30-ти септември ще бъде церемонията за връчване на Годишните награди, които отличават най-добрите примери в няколко категории – активисти, журналистически материали, кампании и дейности, политици, отговорни бизнеси и от тази година за първи път и от кампания с локално значение.
Повече
божур
20.07.2023
Доброволческа акция на служители на HPE и БФБ в подкрепа на местният туризъм в Коньовска планина
Петдесет млади и ентусиазирани служители на HPE отделиха време в почивния си ден да подпомогнат популяризирането на една особени красива защитена местност – находище на див божур „Янковец“.
Повече
чешмите
18.07.2023
Водата потече отново от пресъхнали чешми край с.Орешник
Животворната течност се завърна в две от най-близко разположените чешми до тополовградското село Орешник - Върбовата и Гробищната. Това се случи благодарение на съвместната работа на община Тополовград и Българска фондация Биоразнообразие по проект “Микровлажните зони - извор на живот за дивата природа и хората”.
Повече
Павел Маринов
29.06.2023
90 години резерват Силкосия
Днес в експозицинен център Флора в Бургас беше честването на 90 години от обявяването на първия български резерват в България Силкосия. Той се намира в парк Странджа и е обявен на 29 юни 1933 г. Стопанисва се от РИОСВ Бургас и ДПП Странджа, затова и днес двете институции заедно организираха честване на бележитата годишнина.
 
Повече
neprimirimite
29.06.2023
Срокът за номинации на непримиримите примери в природозащитата се удължава до 10 юли

Десет дни повече (до 10 юли) ще има всеки желаещ да номинира най-ярките постижения в опазването на природата и климата у нас. Специален акцент на тазгодишното 12-то издание са непримиримите примери за борбеност, отдаденост и постоянство в българската природозащита. 

Повече
WS1
22.06.2023
Опитът на EmpowerUs на терен – прозрения от Атанасовско езеро
EmpowerUs e европейски научен консорциум съставен от 16 партньора в 9 страни с цел да проучи какви управленчески, социални и природни механизми могат да подкрепят крайбрежните общности в Европа в справянето с техните най-належащи предизвикателства. Бургас и Атанасовско езеро са една от шестте крайбрежни лаборатории (Transitional coastal labs – TCLs) в Европа. 
Повече