bg en

Новини

re
30.12.2020
БФБ започна проект за опазване на екологичните коридори в България и Европа
Българска фондация Биоразнообразие и Черноморска мрежа на НПО в партньорство с още 11 институции и организации от Централна и Източна Европа и Балканския полуостров започнаха изпълнението на проект „Защита на функционалността на транснационално важни екологични коридори в Дунавския басейн“ – SaveGREEN. Проектът е финансиран от Транснационална програма „Дунав“ 2014 – 2020 и засяга критичната тема за опазването на екологичните коридори в Карпатите и други планински вериги на Дунавския регион.
Повече
map
07.12.2020
Нова онлайн карта с над 40 пешеходни и велосипедни маршрути разкрива очарованието на Беласица
Българска фондация Биоразнообразие създаде интерактивна онлайн карта с 27 пешеходни и 17 маршрута за планинско колоездене в планината Беласица. Целта на картата е да популяризира природния туризъм в района и да събере на едно място всички познати маршрути там.
 
Повече
re
03.12.2020
ТД "Момини двори" обновиха маркировката по Е4 в маршрута от х. „Попови ливади“ до х. „Славянка“
В края на ноември доброволци и представители на Сдружение „Туристическо дружество - Момини двори“, с подкрепата на Българска фондация Биоразнообразие възстановиха успешно маркировката по тематичния трансевропейски пешеходен туристически маршрут Е4 на територията на Южен Пирин и Славянка. Това са маршрутите от х. „Попови ливади“ – до Парилски преслап, от Парилски Преслап до Голям Царев връх (Цари връх) и от х. „Славянка“ до Парилски преслап.
Повече
rere
26.11.2020
Мониторинг на диви кози беше проведен по проекта „Bio-innovate“
Eксперти по проект „Оценка и управление на видове от фауната за опазване на биоразнообразието в трансграничните планински райони на България и Гърция: Прилагане на иновативни подходи за мониторинг и защита на регионално ниво“ с кратко име BIO-INNOVATЕ проведоха мониторинг на диви кози в периода 6 – 9 ноември.  
Повече
студенти
24.11.2020
Конкурс за финансиране на студентски дипломни работи 2020-2021
Българска фондация Биоразнообразие обявява конкурс за финансиране на студентски дипломни работи в областта на климатичните промени и техния ефект върху биологичното разнообразие и човечеството. Могат да кандидатстват дипломанти от всички български висши учебни заведения (бакалаври, магистри и докторанти), както и български студенти, които учат в чужбина, чиято дипломна работа попада в тематиката на конкурса и е свързана с България.
Повече
иеи
16.11.2020
Да пораснем заедно и да открием нови хоризонти за социалните предприятия в България
Онлайн дискусия „Финансови инструменти за устойчивост и растеж на социалните предприятия“, 27 ноември 2020 г. от 10 до 13 часа. Регистрирай се за участие, за да бъдеш част от плановете за развитие на социалното предприемачество в България.
"В разгара на всяка криза се крие страхотна възможност."
Алберт Айнщайн
Повече
BBF
03.11.2020
Покана за УС на БФБ
Покана за провеждане на Управителен съвет на Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ), с ЕИК 121540285, със седалище и адрес на управление Р България, Област София, гр. София, район "Оборище", ул. "Триадица" № 6, офис 504 (наричана по-долу "Фондацията"), до всички членове на Управителния съвет на Фондацията от Румяна Александрова Иванова, Изпълнителен директор  на Фондацията 
Повече
номинираните за Кампания
23.10.2020
Радост, сълзи и признание за победители и номинирани на Годишните награди за биоразнообразие и климат `2020
Вълнуваща церемония с много усмивки и малко сълзи събра повече от 130 човека - представители на неправителствени организации, фирми, институции и медии на Годишните награди за биоразнообразие и климат 2020. Те се проведоха на 22 октомври от 18 часа в зала „В парка“, гр. София. На официалната церемония, организирана от Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „GameOn! Don’t let climate change end the game!”, бяха обявени победителите на журито и на публиката.
Повече
иеи
17.10.2020
58 забележителни номинации и ожесточена надпревара за избора на публиката в Годишните награди за биоразнообразие и климат 2020
На 22 октомври (четвъртък) от 18.00 часа ще се случи церемонията по връчване на Годишните награди за биоразнообразие и климат' 2020. Мястото е зала "В парка" (малкото НДК) и ще бъдат спазени необходимите противоепидемични мерки. 

 
Повече
байк
16.10.2020
Граждански организации, фирми и институции ще покажат как любовта към природата може да се превърне в професия по време на Байк и Рън за Чепън
Вече са известни участниците във форума „Да съчетаеш любовта към природата с професията - възможно е!“. Събитието е организирано по проект „Бъдещи природозащитници - Свързване на управлението на европейския природен капитал с теренното изследване“, финансиран по програма „Еразъм +“ на Европейската комисия по направление К2 Стратегически партньорства и е посветен на възможностите за кариерно развитие в областта на опазване на околната среда за млади бъдещи специалисти.
Повече
re
14.10.2020
Форум „Да съчетаеш любовта към природата с професията – възможно е“ – част от дългоочаквания девети Байк и рън за Чепън
След месеци  отлагане поради усложнената епидемиологична обстановка, тази събота,  17 октомври,  най-после едно от най-обичаните състезания за планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“  ще отбележи първото есенно издание в историята си. В рамките на програмата му пред Община Драгоман ще се проведе и форум “Да съчетаеш любовта към природата с професията - възможно е!“, посветен на възможностите за кариерно развитие в областта на опазване на околната среда за млади бъдещи специалисти.
Повече
pokana
12.10.2020
Покана за участие във форум "Да съчетаеш любовта към природата с професията - възможно е!"
Асоциация на парковете в България и Българска фондация Биоразнообразие канят представители на бизнес, организации, институции, ангажирани с кампании за опазване на природата да се включат като участници във форума “Да съчетаеш любовта към природата с професията - възможно е!“, посветен на възможностите за професионално развитие в областта на опазване на околната среда на младите бъдещи специалисти. Форумът ще се проведе на 17 октомври 2020 г. на площада пред Община Драгоман.
Повече
лагер
08.10.2020
Лагер „Бъдещи природозащитници“ в Западна Стара Планина (9 – 13 октомври)
Асоциация на парковете в България заедно с Българска фондация биоразнообразие организират петдневен обучителен лагер "Бъдещи природозащитници" в Западна Стара планина, който ще се проведе в периода 09.10.2020 - 13.10.2020 г. Лагерът е част от двугодишната обучителна програма за студенти и млади професионалисти “Future Environmentalists”, която двете организации реализираха по проект „Бъдещи природозащитници – Свързване на управлението на европейския природен капитал с теренното изследване“ на програма Еразъм+ на Европейския съюз.
Повече
08.10.2020
Ясна е датата и мястото на церемонията за Годишните награди за биоразнообразие и климата' 2020
На 22 октомври (четвъртък) от 18.00 часа ще се случи церемонията по връчване на Годишните награди за биоразнообразие и климат' 2020. Мястото е зала "В парка" (малкото НДК) и ще бъдат спазени необходимите противоепидемични мерки. 
Повече
re
18.09.2020
БФБ изразява солидарност с протеста на Димитър Василев Велин
Димитър Василев Велин - биолог и природозащитник вече повече от месец е на гладна стачка в село Влахи с искане за оставка на Бойко Борисов и Иван Гешев. Сред основните му мотиви са спасяване на природата на България. Това е личното му изявление от 11 август! Ние от БФБ изразяваме своята солидарност с протеста и исканията му. Вижте неговия призив и го споделете с вашите приятели от чужбина или чужди медии!
Повече
nagradi
10.09.2020
Изпратете вашите номинации до 18 септември!
Познавате личност или организация, която се грижи за българската природа? Попадали сте на репортаж, кампания или акция, които са Ви впечатлили?
Сега е моментът да ги номинирате за "Годишните награди за биоразнообразие и климат" 2020, защото търсим най-отдадените активисти, най-смелите журналисти и най-загрижените за природата представители на бизнеса и политиката!
Заради сложната обстановка удължихме срокът до 18 септември 2020, до когато очакваме вашите предложения в шесте категории!

 
Повече
BFB
14.08.2020
Среща на УС на БФБ на 7 септември 2020
На 7 спептември 2020 г. ще се проведе среща на Управителния съвет на БФБ. Поради възникналата епидемична обстановка, въведените ограничителни мерки и задължителна карантина при пътувания между държавите, заседанието на Управителния съвет ще се проведе дистанционно през платформата Zoom.
 
Повече
конкурс
12.08.2020
Фотоконкурс БИОРАЗНООБРАЗИЕ
Българската мрежа на Глобалния договор на ООН организира фотоконкурс  по повод Световния ден на околната среда - 5 юни на тема Биоразнообразие, каквато беше и темата на самия ден.
 
Повече
RE
10.07.2020
Втора партньорска среща по проект BIO-INNOVATE
Община Просочани организира 2-рата партньорска среща в рамките на проект "Оценка и управление на видове от фауната за опазване на биоразнообразието в трансграничните планински райони на България и Гърция: Прилагане на иновативни подходи за мониторинг и защита на регионално ниво“ - BIO-INNOVATE ». Проектът се изпълнява по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A „Гърция-България 2014-2020“ и е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ERDF) и държавните бюджети на Република Гърция и Република България. 
Втората среща на партньорите беше проведена чрез онлайн платформата “ZOOM” в четвъртък 9 юли 2020 г. между 11.00 часа и 14:30 часа. 
Повече
Кармела/Ванина
25.06.2020
Конкурс за дизайн с кауза
В момента тече финалното гласуване в конкурса за дизайн за GameOn! Don’t let climate change end the game! До неделя вечер публиката трябва да избере измежду петте финалиста - Венета Ценова, екипът Ема Иванова/ Михаил Михов, Йоана Якова, Кармела Ломбарди/ Ванина Табакова и Николай Манчев. Финалистите бяха избрани измежду 30 участника с над 60 концепции, които се включиха в инициативата на Българска фондация Биоразнообразие (БФБ).
Повече