bg en

Новини

елица
15.12.2017
Нашата Елица получи награда за борба с престъпленията срещу природата
На 13 декември в Пресклуба на БТА, бяха наградени отличените в годишната кампания „Аз пазя горите и орлите на България”.  14 души в 10 номинации получиха своите награди. Кампанията се организира за четвърти път от Българско дружество за защита на птиците и Изпълнителна агенция по горите.
Елица Иванова от БФБ бе номинирана за водене на дела във връзка с трафик на световно застрашени видове животни.
 
Повече
паркове
08.12.2017
Ученици разказват как изглеждат биосферните паркове през техните очи на 20 декември от 13,30 часа
Чували ли сте за биосферните паркове? А знаете ли, че тази година ЮНЕСКО одобри четири нови биосферни парка? Ако искате да научите повече, можете да се включите в нашия уебинар, където ученици от Троян, Асеновград, Силистра и Малко Търново ще ви разкажат как изглеждат биосферните паркове през техните очи на уебинар. За да се включите в уебинара, моля цъкнете на този линк на 20 декември от 13,30 часа и последвайте инструкциите: https://zoom.us/j/843268681
Повече
глухар - сн. Ст.Аврамов
07.12.2017
НСБР одобри и трите плана за действие, представени от БФБ
Ha 1.12.2017 г. се проведе редовно заседание на Националния съвет за биологично разнообразие (НСБР) за разглеждане и представяне за утвърждаване на ресорните министри  на 8 плана за действие на приоритетни за опазване видове птици.
След оспорвано гласуване и трите плана, представени от БФБ - за белогърбия и за трипръстия кълвач, както и за глухаря бяха одобрени и след допълване с получените бележки ще бъдат предложени за утвърждаване от Министъра на околната среда и Министъра на земеделието, храните и горите.
 
Повече
награждаването
07.12.2017
БФБ бе отличена в конкурса „Добрият пример 2017” за корпоративна социална отговорност на запад от София
БФБ получи отличието в категория „Партньорство с местните институции във връзка с реализация на значими проекти за местната общност“ за реализиране на проекти, свързани с опазване на биоразнообразието на териториите на няколко от общините на запад от София - изготвяне на рекламни и информационни материали за природните им богатства и спонсориране разработването на дипломна работа за растенията на Чèпън планина.
 
Повече
foruma
05.12.2017
БФБ участва в Дискусионния форум "Доброволчеството - хуманизъм в действие"
По случай 5 декември, Международния ден на доброволеца, БЧК – Бургас организира серия от мероприятия в Културен център „Морско казино“,посветени на доброволчеството.
Представител на БФБ бе сред участниците в  дискусионния форум „Доброволчеството – хуманизъм в действие“ – част II, заедно с други активни организации от Бургас и страната. Опита си с доброволци или личния си опит като доброволци представиха читалище „Хамалогика“, Сдружение "Доза обич", Интеракт, Еко сдружение Агалина, Greenpeace, TimeHeroes, най-новия клуб Делта от НЕГ „Гьоте“, Танцова компания "Дюн", Френе - център за иновативно обучение, Oперация “Плюшено мече“ и др.
 
Повече
Теснолистен божур
22.11.2017
Защитена местност "Теснолистен божур" вече е обявена!
Щастливи сме, че можем да се поздравим с новата Защитена местност "Теснолистен божур". Един дълъг процес, който доведохме до успешен край - опазване на последното находище на красивия теснолистен божур в Софийско поле! Ето как започна всичко.
Повече
сподели земята
19.11.2017
Подкрепете нашата идея в конкурса на Деспред "Сподели и помогни"
Добруването и качеството на живот на хората доказано зависят от съхранената им връзка със Земята. Със способността им да получават физически и емоционални ползи от нея. Да могат с ръцете си да се грижат за земята и да ползват благата й. В съвременния свят за хората, от които в Европа над 85 % живеят в градовете, тази връзка става все по-невъзможна, трудно постижима, но именно поради това и все по-желана. Хората се нуждаят от лесен, смислен и емоционален начин, по който да се докоснат до земята.
 
Повече
Асеновград
19.11.2017
Младежи от Асеновград се превръщат в посланици на Биосферен парк „Червената стена“
Екип на Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) посети СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Асеновград и се срещна с 50 младежи от IX-ти, X-ти и XI-ти клас и им разказа подробности за биосферния парк „Червената стена“, в който се намират. Обучението е част от проект “You(th) can DO IT! Биосферните паркове през очите на младежта”, финансиран от Мтел еко грант - „Природа с бъдеще“ и се изпълнява със съдействието на Община Асеновград и Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив.  
 
Повече
Крива паланка
02.11.2017
Осогово има потенциал да се превърне в туристическа велодестинация, но той трябва да бъде развиван
Планината Осогово има огромен потенциал за велотуризъм, но той трябва да бъде развиван чрез въвличане на регионалните институции и местните предприемачи в процеса. Това беше заключението от трансграничния форум, който събра десетки представители на горски регионални институции, гранична полиция, общини, туристически дружества, велоклубове и велолюбители от Македония и България. Форумът беше на тема: „Природен потенциал и устойчив туризъм в Осогово“ и беше организиран от Българска фондация биоразнообразие, България и Македонското екологично дружество (МЕС).
Повече
снимка
18.10.2017
Велоприключение и боровинки в Осогово
На 10 октомври 2017 в Клуб на пътешественика беше направено първото представяне на три нови маршрута в Осогово, предназначени за велолюбители. Увлекателните разкази за това, което може да бъде видяно там и чудесата, които предлага прекрасната планина предизвикаха любопитството и интереса на присъстващите и първите ентусиасти, желаещи да преживеят лично това приключение, не закъсняха.
Така още същата събота (на 14-ти) групата „Wild berries“  (Диви боровинки) – момичета от София, които се занимават с практикуване и популяризиране на екстремни спортове, заедно с още желаещи, тръгнаха да покоряват Осогово на колела.
Повече
Програма
12.10.2017
„Фестивал на кестена 2017 г.“ в подножието на Природен парк „Беласица“
От 13 до 15 октомври в подножието на Природен парк „Беласица“ ще се проведе  шестия Фестивал на кестена. Всяко населено място разположено в полите на планина Беласица, ще се представи със своя уникална шатра. На тези шатри ще бъдат изложени вкусни ястия, занаятчийски и други продукти.  Програмата включва фолклорен концерт, маршрути в планината, куклен театър, игри и забавления за малки и големи базирани на местния фолклор, кестените, природата и културата от района на Природен парк „Беласица“.
Повече
Мартина
11.10.2017
Нови маршрути представят Осогово като привлекателна дестинация за велотуризъм
Три нови веломаршрута са готови да посрещнат първите ентусиасти, които искат да опознаят тайнствата на прекрасната планина Осогово и на колело. Те бяха представени от Мартина Колева от Българска фондация Биоразнообразие, Светослав Велков от Травентурия и Любомир Ботушаров (mtb-bg.com) пред десетки любители на природата и планинското колоездене, събрали се в Клуба на пътешественика.
Повече
Осогово
11.10.2017
Нови вело маршрути в Осогово – подробно описание и GPS следа
Планината Осогово е разположена в сърцето на Балканския полуостров, поделена между България и Македония. Тя привлича с тайнството си на съществуващите до неотдавна забрани на граничната зона. Там все още могат да бъдат намерени знаци и спомени от т.нар. „Желязна завеса“, разделяла някога Европа. Днес тези територии са част от Европейския Зелен пояс. Именно заради доскоро трудния достъп планината е с изключително добре запазена природа. Там може да видите животни и растения, които не се срещат никъде другаде в България. Легенди, свети места, минерални извори, дълбоки речни долини, вековни гори, спиращи дъха панорамни гледки, усещане за дива природа– всичко това ще ви предложат Осогово и околностите му, за да ви накарат да искате да се върнете отново и отново. За да ги опознаете по-добре, ви предлагаме три веломаршрута с различна сложност, които ще ви разкрият част от това планинско богатство.
Повече
Форум
05.10.2017
Наши младежи с активно участие във форум на ЮНЕСКО в Италия
Петима млади хора от новосъздадените биосферни паркове „Централен Балкан“, „Червената стена“ и „Узунбуджак“ представиха България по време на първия Младежки Форум на програмата „Човек и Биосфера“ на ЮНЕСКО. 282 младежи на възраст 18-35 г. от 85 държави и 140 биосферни парка от цял свят, прекараха една незабравима седмица в Делтата на р. По в Италия. След серия от интерактивни работилници, групова работа и множество дискусии, делегатите заедно създадоха своя визия за бъдещето на младите хора в биосферните паркове.
Повече
Осогово
29.09.2017
Осогово - тайните на непознатата велодестинация
Осогово – прекрасната планина, която се намира само на час и половина път с кола от София и е споделена между България и Македония. Познавате ли я? Посещавали ли сте я? А с колело? На 10 октомври в "Клуб на пътешественика" разкриваме тайните й и като велодестинация. Ще ви разкажем подробно за новите веломаршрути , които разработихме, за чудните видове, които може да срещнете по време на разходката си и какво означава, че Осогово е част от Европейския Зелен пояс
Повече
Осогово
27.09.2017
Удължаваме срока за записване за нашия младежки лагер "За гората" - х. Осогово
Приятели, удължаваме срока за записване за нашия лагер до края на седмицата - петък 29-ти септември! Не пропускайте да се запишете за вълнуващото приключение! Ако искате да прекарате три вълнуващи дни, в които да научите повече за гората в различни нейни аспекти, да намерите съмишленици, да търсите отговори и да задавате въпроси, да се учите и да бъдете предизвикани, можете да попълните формуляра за участие: https://goo.gl/forms/FxTYBE9US8dR4lDt1

Вижте повече за програмата ни на: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Mladezhki-lager-Za-gorata-hizha-Osogovo.p1919
25.09.2017
Мрежа за обмяна на опит в природозащитата в Балканския регион
На 15 септември 2017 официално стартира нова международна екологична мрежа - BalkanNatureNet. Целта на мрежата е да обедини усилията на експертите в областта на опазването на околната среда и образованието за устойчиво развитие в Балканския регион и съседните страни. Мрежата ще функционира чрез интернет платформа за споделяне и обмен на опит и ще подкрепя проекти за съвместни действия за разрешаване на общи екологични проблеми в региона.
Повече
Осогово
22.09.2017
Младежки лагер "За гората" - хижа Осогово
За всички студенти и ученици, които имат интерес към горите и тяхното опазване и управление, искат да научат повече за биоразнообразието, Натура 2000 и да посетят една прекрасна и една не толкова позната планина - Осогово, ви каним да участвате в Младежки лагер "Осогово", от 6 до 8 октомври 2017 г.!
Повече
vf
22.09.2017
Вело поход, посветен на Деня на Зеления пояс ще прекоси Странджа от край да край
Българска фондация Биоразнообразие (БФБ), един от координаторите на Зеления пояс у нас и „Зелена Странджа“ Бургас организират вело събитие "Странджа – открай до край. С колело по Зеления пояс“.
От 22 до 24 септември 2017 г. велосипедисти от Бургас, Варна и София се включват във вело-приключението, за да се запознаят на живо с територии в Зеления пояс в българската част на Странджа планина.
 
Повече