bg en

Новини

Беласица
19.12.2016
Зимната планина – предизвикателства, възможности и мерки за безопасност
Привлечени сте от зимната планина и нямате никакъв или почти никакъв опит в карането на ски или сноуборд? Чудите се къде и как бихте могли да отидете изобщо? Какви възможности имате? Как да сте адекватни на изключително променливите зимни условия? Как да действате когато всичко се обърка? Защо само застраховка не стига? На тези и още въпроси, свързани с туризма в зимната планина, възможностите и мерките за безопасност, ще ни разкажат на 21 декември от 18,30 часа Павел Павлов - инструктор по планинско спасяване и началник на Софийския отряд на ПСС, и Росен Василев от Българска фондация Биоразнообразие.
Повече
re
12.12.2016
"Храна за Земята” - възможното градско компостиране
Днес земята е замърсена, подложена на агресивна експлоатация, ограбване. Тя боледува. Да компостираш е малък жест на грижа и благодарност - към природата, която ни храни и от която сме част. Възможно ли е това в София? Отговорът е “ДА”.
Повече
CEEWEB
07.12.2016
Приятелите на Натура 2000 победиха!
Днес Европейската комисия съобщи новината, че директивите по Натура 2000 няма да се отварят, нито ревизират. Те ще бъдат запазени и ще бъдат задълбочени мерките по тяхното прилагане.
Повече
Миграция
05.12.2016
Миграцията при птиците - природен феномен все още с много неизвестни
Тази сряда (7 декември) от 18:30 в зала 163 в БФ на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще дадем отговор на въпросите: Кои птици мигрират? Какви разстояния преодоляват? Как и кога се извършва миграцията? Къде се наблюдават най-многочислените "миграционни потоци"? Какви са основните методи за изучаване на миграцията при птиците?
Повече
снимка
28.11.2016
Плащания за екосистемни услуги – един нов поглед към околния свят
На 30.11. (сряда) от 18:30 ч., в зала 163, в Биологическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще си поговорим за плащанията за екосистемни услуги. Какво всъщност представляват те? Как зависим ние от тях? Какви са примерите по света и у нас?
Повече
награди
24.11.2016
Българска фондация Биоразнообразие раздаде Годишните награди за биоразнообразие за 2016 година
На 23 ноември в клуб Терминал 1 в една изключително емоционална и вълнуваща церемония бяха връчени Годишните награди за биоразнообразие. Популярният софийски клуб се оказа тесен за всички любители на природата, номинирани, медии, представители на бизнеса, институции и неправителствени организации, които уважиха събитието.
Повече
ПИФ
21.11.2016
Годишните награди за биоразнообразие ще бъдат връчени в сряда вечер
На празничната церемония ще бъде отбелязана и 10 годишнината на Коалиция „За да остане природа в България“
 
В трескава подготовка минават последните дни преди официалния старт на Годишните награди за биоразнообразие 2016. Организаторите пазят в пълна тайна кои са фаворитите на журито, а публичното гласуване на Фейсбук събитието е в разгара си. Най-оспорвана е битката в категория Активист на годината, като до момента гласувалите за различните номинирани надвишават 5000 гласа. Разликите между първите са малки, затова до последно няма да се знае кой точно ще победи! В останалите категории конкуренцията е не по-малка. Онлайн гласуването ще приключи на 22 ноември в 18 часа, а победителите ще получат наградите си заедно с избраниците на журито на церемонията на 23 ноември от 18 часа в клуб „Терминал 1“ в София.
 
Повече
Календар
11.11.2016
Календар на част от събитията в Детска природна академия Узана
Заповядайте в Детска природна академия Узана или ни поканете на гости :)
Събрали сме част от събитията ни в този календар. Някои са сигурни, други са в процес на планиране, но сме отворени за още нови идеи. Ако имате въпроси за някое конктерно събитие, моля пишете ни съобщение, за да ви изпратим подробна информация. За контакти и записвания: 0896798909; 0896798903
Повече
awards
11.11.2016
Годишните награди за биоразнообразие ще бъдат раздадени на Терминал 1
Ноември отново ще се превърне в празник за всички любители и защитници на природата, защото за осми път ще се раздават Наградите за биоразнообразие. Oфициалната церемония ще се проведе символично в клуб Терминал 1 – тънък намек, че преди да поемем към терминалите е важно да се преборим за това, което не ни харесва. Тук и сега!
 
Повече
херпетология
09.11.2016
„Херпетологични изследвания у нас: минало, настояще и бъдеще“ - лекция в БФ
Започваме нашия курс на 16 ноември от 18,30 ч. с една много специална лекция - специална не само заради информацията която носи, но най-вече заради вдъхновението, което струи от нея. Ще ви разкажем за труда на експерти- херпетолози, част от които вече не са сред нас, но чийто труд продължава да вдъхновява техните ученици. Ще разберем защо и как се зараждат и развиват херпетологичните изследвания у нас в исторически план – от Освобождението до днес. Защо е важно да знаем повече за тези магнетични същества? Какво е тяхното актуално състояние и защо е необходимо да ги опазваме.
Повече
Грийн Го
18.10.2016
Международен конкурс за късометражен филм търси завладяващи произведения на „зелена“ тематика до 31 Октомври
CEEweb for Biodiversity и партньори от цяла Европа, между които и природозащитната организация Българска фондация Биоразнообразие предизвикват професионалисти и аматьори от цял свят да участват в международния конкурс за късометражен филм Green Go. Предложенията трябва да са изпратени до 31 октомври с максимална дължина 4 минути и да повдигат теми от следните категории:
1. Малкото е красиво – Защо трябва да подкрепяме малкия бизнес и да забравим за интензивното земеделие?
2. Кръговрат (кръгова икономика) – без повече икономика на принципа "използвай-изхвърли"
3. Спаси  природата  – нека се чуе гласа ти в защита на Европейската природа!
 

 
Повече
Фестивал Беласица
14.10.2016
Време е за празник – Фестивал на кестена 2016 г.
Елате да празнуваме заедно на пъстроцветния и живописен „Фестивал на кестена” в село Коларово, община Петрич на 15 октомври 2016 г. Тази година е петото издание на Фестивала, което обещава да бъде най-богатото и разнообразно, съпроводено с много веселие, вкусотии, музика, танци и редица съпътстващи събития.
Повече
хижа
13.10.2016
Доброволческа акция „Заедно за хижа Амбарица“
Имаме удоволствието да ви поканим за участие в поредната доброволческа акция, организирана от Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” (2012-2016).
Доброволческата акция „Заедно за хижа Амбарица“ ще бъде проведена в периода 21- 23 октомври, 2016 г. Наш домакин ще бъде Ема Гатева и неповторимата хижа Амбарица, разположена на  северните склонове на Стара планина в местността „Дълги Дял”, източно от връх Момина могила на 1503 м. надморска височина.
Повече
сн. Мариан Маринов
12.10.2016
Пътепис за велопътешествието по Зеления пояс (22-25 септември 2016)
Тази година за пръв път се отбелязва Денят на Зеления пояс – 24 септември. Това се случва едновременно във всичките 24 държави, през които минава така важният за биоразнообразието и хората екологичен коридор, наречен „Зелен пояс“.

И ние от БФБ решихме да се присъединим към празника с четиридневно велосипедно пътешествие, което да ни преведе през Осогово, Влахина, Малешевска, Огражден и Беласица – планини, споделени между България и Македония и до скоро непознати за туристите.

Повече подробности в раздел Зелен пояс http://bbf.biodiversity.bg/bg/Zelen-poyas.c143
11.10.2016
България внесе в ЮНЕСКО номинации за 4 биосферни резервата
Националният комитет по Програмата „Човекът и биосферата” на ЮНЕСКО одобри номинациите за обявяване на биосферните резервати „Централен Балкан“, „Червената стена“ „Узунбуджак“ и „Сребърна“ и ги внесе в Секретариата на Програмата.
Повече
Зелени
29.09.2016
Балканът слиза в София на Зелени дни
Вкусове и гледки от Балкана ще са един от акцентите на тазгодишното издание на Зелени дни - Фестивалът на отговорния начин на живот в Градската градина в София от утре до 2 октомври.
Повече
стартът
24.09.2016
Новини от Балканския Зелен пояс
Вече започна вело-походът "С колело по Зеления пояс - от Осогово до Беласица" през Българската и македонската част на Зеления пояс. Групата все още е в Македония и тази вечер ще отбележи Деня на Зелния пояс в Струмица.

Повече новини за Зеления пояс http://bbf.biodiversity.bg/bg/Zelen-poyas.c143-page2
Повече
карнавал
19.09.2016
Карнавал на биоразнообразието по време на Зелени дни' 2016
Специален празник за децата на София организират от проект „За Балкана и хората“ по време на фестивала-изложение ЗЕЛЕНИ ДНИ‘ 2016. На 1 октомври (събота) от 11.00 часа в градинката на Народния театър "Иван Вазов"- пространството на бившия мавзолей очакваме всички малчугани, желаещи да дефилират в костюми на растителни или животински видове.
 
Повече
баба Фика
18.09.2016
Остават броени дни до велопохода От Осогово до Беласица
Има едни територии в Европа, които десетки години са били забранени, забравени, запазени. Това са всички онези гранични места, разделени изкуствено в миналото от Желязната завеса. Изолирани и непристъпни, те са се превърнали в убежища за много застрашени животински и растителни видове. Днес са част от Европейския Зелен пояс - символ на трансграничното сътрудничество и на общоевропейското културно и природно наследство. Включва 24 държави и има дължина над 12,500 км – от Баренцово море и руско-норвежката граница, по продължението на брега на Балтийско море, Централна Европа и Балканите до Черно море.
 
Повече