bg en

Новини

Мусала 29 Ноември 2013, автор: Мая Къркаличева
13.12.2013
Победителите от конкурсите „Диви снимки” и „Диви скици”
Българи спечелиха награди на журито и на публиката в различните категории
След оспорвана битка и над стотици зашеметяващи снимки и скици, които ни изпратиха участници от цяла Европа, най-накрая станаха известни победителите в конкурсите „Диви снимки” и „Диви скици”, които БФБ организирахме съвместно със CEEWeb for Biodiversity и партньори.
Повече
central balkan
12.12.2013
„ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН“ ЩЕ БЪДЕ ПЪРВИЯТ НАЦИОНАЛЕН ПАРК С АКТУАЛИЗИРАН ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ
Гражданско дружество „Централен Балкан” разработва Предписателната част от Плана за управление (ПУ) на Национален парк „Централен Балкан“ (НПЦБ) след като спечели обществена поръчка, обявена от Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ (ДНПЦБ). Това е втората и особено важна част от процеса на актуализиране на ПУ, в изпълнение на Проект „Актуализиране на План за управление на Национален парк Централен Балкан”, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма Околна среда 2007 – 2013 г.
Повече
bats
12.12.2013
Табели с форма на прилепи са монтирани пред 7 благоустроени пещери
Интересни табели под формата на грамадни прилепи бяха поставени пред пещерите Ухловица, Дяволско гърло, Ягодинска, Лепеница, Деветашка пещера, Орлова чука, Леденика и Магура. В табелите няма забрани и страшни статистики. Те провокират интереса на посетителите да научат повече за прилепите, които все още не са достатъчно популярни и обичани, въпреки, че са едни от най-интересните бозайници у нас. Затова и цялата кампания на проекта на Българска фондация Биоразнообразие - „Виж повече ЗА прилепите“ е положителна и информативна.
Повече
09.12.2013
Методи за изследване и актуално състояние на земноводните и влечугите в България
Ако искате да разберете всички актуални данни за състоянието на земноводните и влечугите в България, ретроспекция на методите за изследване и всичко ново свързано с тези групи, заповядайте на 11 декември (Сряда), от 18:30 ч., зала 163 в Биологически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”
Повече
kalendari 1
05.12.2013
Вече е готов десетият юбилеен брой на календара на БФБ
От 10 години БФБ издава един малък, симпатичен календар в 14 страници, посветен на Година на определен вид. Започнахме през 2005 с Година на водните кончета, 2006 бе посветена на гъбите, 2007 на дивите кози, 2008 на орхидеите, 2009 на земноводните, а 2010 – на цялото биоразнообразие. 2011 беше свързана с глухаря, 2012 с пеперудите, а 2013 с лалетата и тяхното семейство.
Повече
корица
04.12.2013
Календар за Кълвачите
Ако искате да имате Календара за Кълвачите за 2014 може да го намерите в нашите офиси в София, Бургас, Благоевград, както и по време на Дните на предизвикателствата на 3, 4, 5 декември от 18.30 до 22.00 часа в сградата на УАСГ.

Цената му е 3 лв. и е чудесен Коледен подарък.
Повече
Жена от село Яворница цепи дърва, автор: Павел Господинов
04.12.2013
Победители във фотоконкурса „Невероятната Беласица“
Най-накрая настана време за обявяване на резултатите от фотоконкурса „Невероятната Беласица“. В конкурса се включиха 50 участници от България, Гърция и БЮР Македония с общо 259 снимки, представящи красотата и чара на невероятната Беласица.
 
Повече
малък
04.12.2013
2014 - Година на кълвачите
Будили ли сте се рано сутрин, когато слънцето още не се е показало и утринната тишина е покрила всичко наоколо, но се чува едно познато глухо потропване по дърветата, сякаш някой почуква по затворените врати? Или отривисто барабанене като на виртуозен перкусионист? Или звучен крясък, далечен полъх от тропически гори, тайни и приключения? Да, това са кълвачите – чудати и любими, тайнствени и загадъчни, но достатъчно любопитни и впечатляващи, за да ги познаваме всички.
Повече
за балканаЕдна година след старта на проект "За Балкана и хората"
04.12.2013
Една година след старта на проект "За Балкана и хората"
Една година след началото на международния проект "Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони", който се изпълнява от 6 български и 4 швейцарски партньора са налице вече първите успехи. Проектът носи краткото име „За Балкана и хората“ и работи в 9 зони от мрежата Натура 2000 като създава условия за икономическо развитие чрез опазване на природата. Финансиран е от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.
Повече
Трети поред министър на околната среда иска да узакони нарушенията на договора за ски зона Банско
04.12.2013
Трети поред министър на околната среда иска да узакони нарушенията на договора за ски зона Банско
На пресконференция за бъдещето на Национален парк Пирин министър Искра Михайлова обяви, че се готви актуализация на концесионния договор с "Юлен" АД за ски зона Банско. Още през 2011 г. след геодезични измервания, възложени от самото екоминистерство, стана ясно, че концесионната площ по договор е 99,55 ха, но фирмата-концесионер ползва с 65 ха повече.
Още тогава природозащитните организации от коалицията „За да остане природа в България“ призоваха за разтрогване на договора. Вместо това обаче оттогава насам вече трима поредни министри се заемат да доказват, че договорът е неясен, поради което се нуждае от прецизиране.
Повече
поляна
01.12.2013
"Поляна от кръпки" в Костинброд
От края на ноември изложбата на БФБ "Поляна от кръпки" е разположена сред книгите на детския отдел в народно читалище "Иван Вазов" - Костинброд. Над триста изображения върху плат на красиви, ценни и защитени цветя от българската природа бяха създадени в продължение на година чрез рисуване, бродерии, апликации, плъсти и други техники. Включиха се деца и възрастни от Бургас, Смолян, Аксаково, Габарево, Драгоман и много други. Своите произведения ни изпратиха също 6-годишната Ани от София, нарисувала казанлъшка роза, и 87-годишната Димитра Матеева от с. Българево, избродирала жълтото асфоделине на Калиакра.
Повече
visit1
20.11.2013
Доставчици на туристически услуги от македонската част на Беласица посетиха планината и свои колеги в България и Гърция
Тази събота и неделя, 16-17 ноември 2013 г., се проведе второто обменно пътуване за хора от туристическия сектор, в рамките на проект „Беласица отвъд граници”.

Този път участниците бяха от БЮР Македония. В обменното пътуване се включиха собственици на къщи за гости, заведения за хранене и представител на екологично сдружение „Планетум“ от различни населени места, разположени в подножието на Беласица.
Повече
bjorn
20.11.2013
Норвежкият ни партньор на посещение в България
Нашият партньор г-н Бьорн Арне Нес от Норвежката агенция по околна среда е на работно посещение в България. Ще бъдат обсъдени различни възможности за бъдеща съвместна работа в различни райони, където БФБ работи - Осогово, Странджа, Родопите и др. Специално внимание ще бъде отделено на бъдещи зелени проекти в сътрудничество с Черноморски солници ЕАД - партньор на БФБ в проект "Солта на живота".
Повече
Дива котка
12.11.2013
Дивата котка - непознатият съсед
Тази седмица, 13 ноември ( сряда) от 18:30ч. зала 163, в Биологически факултет на Софийски университет „св. Климент Охридски” ще ги говорим за един интересен и не толкова познат вид - Дивата котка.
 
Повече
7te Rilski ezera
08.11.2013
Правителството продължава да бездейства, докато Седемте Рилски езера изчезват
Тъй като през последните месеци, липсват действия от страна на държавата по проблема с унищожаването на Седемте Рилски езера, което може да доведе до тяхното изчезване, коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" настоява:
Повече
exchange1
08.11.2013
Приключи международният студентски обмен за Беласица
Студенти от България, Македония и Гърция направиха опознавателна обиколка на планината Беласица в рамките на проект „Беласица отвъд граници”. Пътуването „Беласица – опазване на природата и устойчиво развитие“ се осъществи между 1 и 4 ноември 2013, преминавайки през българското и македонското Подгорие, Дойранското езеро и Национален Парк „Керкини” в Северна Гърция.
Повече
05.11.2013
Презентация за юридическа защита на природата в БФ
Почти всяко унищожение на природата е свързано и с нарушение на европейското или българското екологично законодателство. Затова дори след най-активните граждански протести битката с тези, които съсипват природата продължава в съда.
Повече
Rila
31.10.2013
Правителството обяви нови морски защитени зони, но отново пропусна защитената зона „Ниска Рила“

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, чийто член и координатор е Българска Фондация Биоразнообразие, приветства разширяването на Натура 2000 мрежата в акваториалната й част, одобрено вчера с решение на Министерски съвет.

Повече
31.10.2013
Днес е Международният Ден на Черно море
Посетителският център "Калиакра" посрещна днес 31 октомври гости по случай Международния ден на Черно море. След беседата в детската градина за "Националната седмица на делфините 2013" и рисуването на делфини, уредникът на центъра - Елена Урумчева подреди изложба с техните рисунки и ги покани да посетят Центъра.
Повече