bg en

Новини

Празниците наближават - подаръци, подааааааръци!
19.12.2008
Празниците наближават - подаръци, подааааааръци!
Скъпи приятели, веселите Коледни и Новогодишни празници са съвсем близо и това е времето, когато мислим с какво да зарадваме най-скъпите си хора. Ако обичате природата, ако харесвате света зелен, ако вярвате в чудесата на собствените си усилия, може да изберете за подарък някой от тези …
Повече
Една седмица Бизнес парк - София беше завладян от зелените идеи
17.12.2008
Една седмица Бизнес парк - София беше завладян от зелените идеи
Биопарк София е Коледен базар на биологични продукти, устойчиви и етични идеи за ежедневието. И разбира се: подаръци за Коледа!
Събитието се организира с обединените усилия на БФБ, Биоселена, Бизнес парк – София, Горичка и Био България. Целта на организаторите бе да представят отговорното отношение към природата, децата и здравето, както и да дадат възможност за избор на различен и полезен подарък за Коледа.
Повече
Първите интерпретативни маршрути в Природен парк „Беласица”
24.11.2008
Първите интерпретативни маршрути в Природен парк „Беласица”
БФБ – клон Беласица организира официалното откриване на първите два тематични маршрута в ПП „Беласица” – „Животът на кестена” и „Пеперудите и цветята на Беласица” на 17 ноември 2008 г. в селата Коларово и Яворница, община Петрич.
 
Повече
16.11.2008
БФБ организира Българо-Румънски семинар за биоразнообразието на Черно море
От 13 до 15 ноември 2008 г. във Варна се състоя втори Българо-Румънски семинар посветен на опазването на биоразнообразието на Черно море в трансграничния регион Вама Веке – Дуранкулак, организиран от БФБ.
 
Повече
Тематични маршрути в Беласица
13.11.2008
Тематични маршрути в Беласица
БФБ – клон Беласица има удоволствието да Ви покани на официалното откриване на първите два тематични маршрута в природен парк „Беласица” – „Животът на кестена” и „Пеперудите и цветята на Беласица” на 17 ноември 2008 г. в селата Коларово и Яворница, община Петрич.
Повече
Първите туристически маршрути в Западните гранични планини
03.11.2008
Първите туристически маршрути в Западните гранични планини
В изпълнение на проект за опазване на биоразнообразието в Западните гранични планини, чрез развитие на екотуризъм, БФБ проучи и избра трасета за три типа маршрути в планините Огражден, Малешевска и Влахина– водни, велосипедни и пешеходни. Проекта се реализира в партньорство с Къща за книги и приключения, Сдружение Байкария и Община Струмяни и е финансиран от UNDP – GEF Малки проекти.
От 30 октомври до 2 ноември повече от 40 доброволци маркираха избраните маршрути и така на практика създадоха първата туристическа инфраструктура в тези непознати дори за най-запалените туристи планини.
Повече
Да превърнем Желязната завеса в Зелен пояс на Балканите
27.10.2008
Да превърнем Желязната завеса в Зелен пояс на Балканите
Втората среща на международните партньори от Югоизточна Европа, работещи съвместно по Европейската инициатива Зелен пояс се състоя в Благоевград между 19 и 22 Октомври, 2008 година. Срещата за пореден път потвърди важната роля и позиция на инициативата в опазването на природата чрез международно сътрудничество и регионално развитие по протежението на бившата Желязна завеса. 
Повече
20.10.2008
Министерството на финансите премахва данъчните облекчения за дарение
Миналата седмица на сайта на Министерството на финансите и в медиите беше разпространена информация за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за данъците върху доходите на физическите лица и Закона за местните данъци и такси. Предложените изменения рязко ограничават списъка с лицата и организациите, чиито дарители могат да ползват данъчни облекчения за своите дарения. Изключените лица и организации са:
Повече
Туристически кът "Беледие хан"
23.09.2008
Туристически кът "Беледие хан"
На 17 септември 2008 г. беше тържествено открит новият туристически кът в местността Беледие хан, изграден в рамките на проект „Опазване на биоразнообразието в община Костинброд чрез устойчиво ползване на природните ресурси и развитие на природозащитното образование”.
Повече
03.09.2008
Подкрепете ни срещу Закона за лова
Подкрепете кампанията на Коалиция «За да остане природа в България» срещу скандалните промени в Закона за лова, които нарушават европейското законодателство и създават условия за корупция. Участвайте в подписката http://forthenature.org/petitions/6 и научете повече на http://forthenature.org/actions/150
Споделете с ваши приятели и познати! Всеки подпис е от значение!
01.09.2008
Информационна среща за LIFE+
Европейската комисия, в сътрудничество с фирмите Stella Consulting и MWH, организира Информационна работна среща във връзка с Програмата LIFE+ в България. Целта на работната среща е да информира потенциалните кандидати по Програмата LIFE+ за 2008 год. за принципите на програмата и изискванията за подаване на проекти. Работната среща ще се проведе на 24 септември в Хотел Родина в София.

За допълнителна информация, моля посетете интернет страницата на LIFE: http://ec.europa.eu/environment/life/news/events/index.htm

Първата детска градина със слънчеви колектори в община Петрич
28.08.2008
Първата детска градина със слънчеви колектори в община Петрич
Българска фондация Биоразнообразие – клон Беласица организира практически семинар по поставяне на слънчеви колектори в детската градина в с. Самуилово в полите на Беласица. В периода 21-24 август дванадесет души от цялата страна взеха участие в монтирането на 4 слънчеви колектори (от типа облъчваем акумулатор, 80 л, хромникелов). Участниците се включиха в работата с голям ентусиазъм и бяха изключително щастливи от успешната бригада.
Повече
„Волни сред природата” мина, да живее „Волни сред природата”
12.08.2008
„Волни сред природата” мина, да живее „Волни сред природата”
Фестивалът на Беглика, посветен на опазването на глухаря, мина, както се казваше едно време, при небивал интерес. От всички крайща на страната се стекоха стотици почитатели на древната птица, готината музика и приключенията. Има основания да се смята, че всички са останали доBолни.
Повече
Нови идеи и вдъхновение за участниците в учебното пътуване до защитени територии в Европа
07.08.2008
Нови идеи и вдъхновение за участниците в учебното пътуване до защитени територии в Европа
БФБ организира учебно пътуване (31 юли-4 август) до 3 национални парка и един природен резерват в Унгария, Австрия, Словакия и Сърбия. Участваха представители на фондацията, Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, Фондация Тема (Турция) и IUCN (Офис за Югоизточна Европа).
Повече
01.08.2008
Държавата разреши застрояването на ПП Странджа
Междуведомствената комисия към Висшия експертен съвет на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) одобри докладите по екологична оценка на общия устройствен план (ОУП) на община Царево на днешното си заседание. С това се дава зелена светлина за окончателното одобрение на устройствения план и застрояването на все още запазеното крайбрежие на Природен парк Странджа.
Повече
31.07.2008
"БОЗАЙНИЦИТЕ ВАЖНИ ЗА ОПАЗВАНЕ В БЪЛГАРИЯ"
Скъпи приятели, новата научно-популярна книга „БОЗАЙНИЦИТЕ ВАЖНИ ЗА ОПАЗВАНЕ В БЪЛГАРИЯ” вече можете да закупите от всички книжарници на „Хеликон” и „Пингвините”, от магазин „Стената” http://www.stenata.com на ул. „Братя Миладинови” № 5 в София, от „Зиг Заг Холидейз” http://www.zigzagbg.com с офис на бул. „Ал. Стамболийски” № 20-В (вход откъм ул. „Лавеле”), както и от книжния пазар на пл. Славейков – щанд №37. Всички, за които нашият офис е по-привлекателен, са добре дошли, и тук може да си купите тази така интересна и ценна книга. Тиражът е ограничен – купчинката намалява.
Екотуристите от Беласица доволни от посещението в Пирин, Рила и Родопите
21.07.2008
Екотуристите от Беласица доволни от посещението в Пирин, Рила и Родопите
Българска фондация Биоразнообразие – клон Беласица организира учебно пътуване в периода 15-18.07.2008 г. Групата включваше 25 души, които живеят в близост до най-новия природен парк и са силно заинтересовани Беласица да се превърне в атрактивна дестинация. Имаше и представители на туристическия бранш и от Подгорието в Македония.
Повече
Имаме бебе
24.06.2008
Имаме бебе
С началото на лятото дойде и най-новото слънчево БФБ–бебе – Венета Ташева
Повече
20.06.2008
Община Струмяни е първата спирка на пътуващата изложба „Беласица – най-новият природен парк в България”
След официалното откриване на изложбата в Благоевград преди 2 месеца, първата й спирка по пътя из страната е читалище “Будител” - Струмяни. Изборът не е случаен, защото тъкмо Община Струмяни получи наградата за община с принос за опазване на биоразнообразието през 2007 г. Завладяващите постери ще запознаят посетителите с най-новия парк и неговите обитатели. Фотографиите, включени в изложбата, ще разкрият пред вас неповторимата свежест и красота на планината Беласица.
Повече