bg en

Нови вело маршрути в Осогово – подробно описание и GPS следа

Осогово
11.10.2017
Планината Осогово е разположена в сърцето на Балканския полуостров, поделена между България и Македония. Тя е петата по височина планина в България, като най-висок е граничният връх Руен - 2251 метра над морското равнище. Тя привлича с тайнството си на съществуващите до неотдавна забрани на граничната зона. Там все още могат да бъдат намерени знаци и спомени от т.нар. „Желязна завеса“, разделяла някога Европа. Днес тези територии са част от Европейския Зелен пояс. Именно заради доскоро трудния достъп планината е с изключително добре запазена природа. Там може да видите животни и растения, които не се срещат никъде другаде в България. Легенди, свети места, минерални извори, дълбоки речни долини, вековни гори, спиращи дъха панорамни гледки, усещане за дива природа– всичко това ще ви предложат Осогово и околностите му, за да ви накарат да искате да се върнете отново и отново.
 
За да ги опознаете по-добре, ви предлагаме три веломаршрута с различна сложност, които ще ви разкрият част от това планинско богатство. Маршрутите са описани (вкл. с GPS следи) в рамките на проект „Устойчиво бъдеще за хората и природата в Осогово“, който се изпълнява от Фондация ЕвроНатур, Българска Фондация Биоразнообразие и Македонско екологично дружество, с финансовата подкрепа на Германска федерална фондация за околна среда DBU и Франкфуртско зоологическо дружество FZS.
 
ПОДРОБНО ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТИТЕ, ВКЛЮЧИТЕЛНО GPS СЛЕДА, МЕСТА ЗА НАСТАНЯВАНЕ, МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ В ПРИЛОЖЕНИЯ PDF ДОКУМЕНТ ПО-ДОЛУ. 
Веломаршрути в Осогово - подробно описание, GPS следа, места за настаняване 6.91 MB () Свали