bg en

Нови маршрути представят Осогово като привлекателна дестинация за велотуризъм

Мартина
11.10.2017
Три нови веломаршрута са готови да посрещнат първите ентусиасти, които искат да опознаят тайнствата на прекрасната планина Осогово и на колело. Те бяха представени от Мартина Колева от Българска фондация Биоразнообразие, Светослав Велков от Травентурия и Любомир Ботушаров (mtb-bg.com) пред десетки любители на природата и планинското колоездене, събрали се в Клуба на пътешественика.
 
Маршрутите са описани (вкл. и с GPS следи) в рамките на международния проект "Устойчиво бъдеще за хората и природата в Осогово", който се изпълнява от фондация ЕвроНатур, Българска фондация Биоразнообразие и Македонско екологично дружество МЕС и са с различна сложност – за начинаещи, средно напреднали и опитни колоездачи.
 
Те са разработени в българската част на Осогово и разкриват всички чудеса на планината – невероятно красиви пейзажи, спиращи дъха панорамни гледки към върховете, прохладни букови и смесени гори с вековни дървета, свети места и исторически паметници. Маршрутите са близо до популярни места за настаняване, което осигурява безопасността на туристите, а и допринася за развитието на местния бизнес и туризъм в района. 
 
Осогово е с изключително добре запазена природа. Там може да видите животни и растения, които не се срещат никъде другаде в България.“ – каза Мартина Колева от Българска фондация Биоразнообразие, която разказа накратко за дейностите на природозащитната организация в региона и огромното природно богатство, което се среща там.
 
Трите варианта са кръгови, като започват от една и съща начална точка – кръговото кръстовище в местността „Трите буки“ с емблематичната чешма, построена в памет на Людмил Янков – известният български алпинист, участвал в експедицията към Еверест през 1984, но останал завинаги в ледената прегръдка на Рила.
 
Маршрутите са с различна дължина и сложност, като най-дългият, но и най-живописният от тях, е обиколката на връх Човека, който включва местността „Трите буки“, заслона „Превала“, деретата на р. Глогозка и стига и до местността „Памука“. Освен през гори, пътят преминава и по откритите части на планината и разкрива прекрасни гледки към най-високия вр. Руен, Коньовската планина и към Кюстендилската котловина.
 
Най-късият и подходящ както за начинаещи, така и за семейни разходки, е „Трите буки“ – хотел „Руен“ – „Трите буки“. Това е едночасова разходка, която разкрива красотата и спокойствието на Осоговската гора, поляни с пеперудено многообразие и красиви планински гледки във всички посоки.  
 
Маршрутът за средно напреднали Трите буки – Предела – Двете реки ще привлече и любителите освен на природни забележителности и на културни и исторически паметници. Той преминава през два параклиса – „Света Марина“ (в местността Голям „Предел“) и „Свети пророк Илия“ (в махалата „Двете реки“), както и през чешмата на Дончо Петров (известна и като чешмата на Дончо Христов) - вълшебно място за отмора с вековни букови дървета, построено в памет на Дончо Христов – български революционер, войвода от ВМРО, участвал в Първата световна война и многократно защитавал местното население по време на войните за национално обединение.
 
Избраните пътища са добре поддържани – основно черни пътища и са близо до чешми с хубава вода, беседки, заслони и най-различни места за отмора и отдих. А при повече време и желание, велолюбителите могат да се отклонят и до върховете „Руен“, „Човека“, манастира "Свети Лука" и околните селца, което още повече ще обогати преживяването им.
 
Маршрутите са по концепцията “self-guided biking tours“, при която туристите се самоорганизират за пътешествия, но те могат да разчитат и на помощта на местни, стана ясно от изказването на Павел Козарски – състезател по планинско колоездене и собственик на сервизен център в гр. Кюстендил. Той обеща съдействие с транспорт на велосипеди, сервиз и водачество на всички желаещи. 
 
На представянето присъстваха и партньорите по проект „Устойчиво бъдеще за хората и природата в Осогово“ от Македонското екологично сдружение, които разкриха плановете си за развитие, включително и на трансграничен велотуризъм, чрез многодневни велотурове, които да слеят двете части на Осогово – от двете страни на границата.
 
Осогово е подходяща планина за велотуризъм, защото предлага уют, редки и защитени видове, а красотата й е несравнима. Това е потенциал, който може да бъде използван за популяризиране и развитие на района – това беше общото послание в изказванията на всички говорители на срещата - природозащитници, велолюбители и представители на туристически агенции. Те обещаха още изненади и възможности за всички любители на велотуризма и на планината.
 
Подробно описание на маршрутите, включително GPS следа и места за настаняване на: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Osogovo-nepoznatata-velodestinatsiya.p1925