bg en

Николай Василковски, Нова телевизия

Николай Василковски
Повече от 15 години Николай Василковски е в епицентъра на събитията. Към екипа на Нова се присъединява през 2010 г. Журналистиката го изправя срещу не едно природно бедствие – наводнения, земетресения и пожари. Именно затова обича да казва, че „върви винаги по следите на бурята.“ Николай Василковски винаги отразява обективно всички кампании за защита на природата; прави собствени разследвания по сигнали на граждани за незаконни сечи и др.; популяризира добри практики в България и по света за развитието на планински туризъм, екосистемни услуги и др.
 
За периода 2014-2015 Николай Василковски е номиниран за два от репортажите си в Темата на Нова: „Колко струва природата“ и  „По-скъпо ли е да караш ски в Алпите“. Репортажът „Колко струва природата“ разказва за биосферния резерват Ентлебух, който се намира в едни от най-бедните райони в Швейцария и дава възможност на местните жители да печелят от запазването на природата и от чистата продукция, която предлагат. Материалът популяризира използването на екосистемните услуги, като шанс за развитие на по-бедните райони и в България, показва и първи български примери в тази насока. 
 
Репортажът „По-скъпо ли е да караш ски в Алпите“ показва добри практики за отговорен ски туризъм от ски курорта Skiwelt, описвайки практиките в курорта, строгите закони, които работят в синхрон с „желанието най-вече на местните хора да опазят планината толкова красива, колкото са я заварили преди повече от 50 години.“ Материалът засяга един от проблемите, който предизвика огромни обществени вълнения – опашките по лифтовете, като показва как в Австрийския курорт се справят с проблема – подмяна на железницата с голяма 10-местна кабинка с капацитет 3000 души в час, която не налага отсичането на нито едно дърво, тъй като „местната общественост не позволява намеса в приказния тиролски пейзаж.“