bg en

Нещастните случаи на Витоша трябва да спрат, а държавните институции да свършат работата си

Витоша
26.01.2016
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" е силно разтревожена от инцидентите в Природен парк Витоша в последната седмица – с двамата загинали в лавина и падналото от кабинковия лифт дете. Хората от коалицията изразяват своите искрени съболезнования и съчувствие на близките.
 
Защо според нас се стигна до тези инциденти?

Лифтовете и терените за каране на ски в Природен парк Витоша не са предмет на концесия. Офшорната фирма „Витоша ски“ притежава само съоръженията, а терените за каране на ски наема от държавното горско предприятие. Част от лифтовете (злополучния кабинков лифт „Симеоново – Алеко“, седалковата въжена линия „Бай Кръстьо – Голи връх“ и кабинков лифт “Княжево-Копитото”) й бяха продадени от Столична община по времето, когато премиерът Бойко Борисов беше кмет на София. Останалите лифтове и влекове на Алеко бяха приватизирани от държавата и впоследствие препродадени на „Витоша ски“.
 
Съгласно сега действащия план за управление на Природен парк Витоша и Закона за горите старите лифтове и влекове могат да бъдат сменени в същите просеки, а не в същите стъпки, каквото мнение погрешно са налага на обществото. Вече 8 години смяната не се прави от собственика, като за това безпочвено се обвиняват природозащитниците.
 
Известно е, че собственикът на лифтовете на Витоша има планове за съвсем нова огромна ски зона с лифтове и писти по различни трасета. Тя обаче няма как да отговаря на законодателството – то поставя ограничения, за да опази природния парк от пълна урбанизация. Нова ски зона и трасета обаче биха дали на собственика възможност да има пълен монопол, като държи лифтовете, ски училищата, заведенията за хранене и отдих и т.н.
 
От друга страна, съгласно Закона за туризма чл. 154 и 157, собственикът на ски съоръженията трябва да осигури и поддръжка на пистите или терените, където се карат ски, както и безопасността на лифтовете. Лавината падна на Стената над Алеко, която е терен за ски. Там има четири съоръжения – два влека и лифт „Романски“ на „Витоша ски“, и един държавен влек – „Заека“, на Министерство на спорта. Когато теренът се отъпква от машините за обработка на писти, вероятността да тръгне лавина се намалява значително.
 
В същото време държавните институции сякаш нямат интерес казусът с неработещите съоръжения да бъде разрешен. Министерство на спорта, което е собственик на влек „Заека“ го бе отдал под наем на Българска федерация ски, а тя - на присъдружната ѝ „Витоша ски“. Публична тайна е, че президентът на ски федерацията е собственик на почти всички лифтове на Витоша, както и на ски зона Банско. През време на злополучния наем съоръжението бе сериозно повредено. Спортното министерство обаче нито прекрати договора, нито задължи наемателя да оправи влека, а просто изчака края на наема. От тогава министерството не е дало нито лев, за да бъде поправен лифтът и децата да могат да се учат да карат ски на приемливи цени.
 
Столична община досега не е дала отчет как се изпълнява приватизационният договор на съоръженията, които продаде на „Витоша ски“ през 2007 г. По договор „Витоша ски“ трябваше да направи инвестиция за ремонт и поддръжка на съоръженията, както и да продължи дейността на ски зоната. По наша информация тези задължения не се изпълняват.
 
Всички инциденти с лифтовете през годините ясно показват, че тези от тях, които работят, не се поддържат. Напълно е възможно върху преминаващ турист да падне въже или седалка, но това може да се предотврати. Според чл. 195 на Закона за устройство на територията кметът на общината е длъжен да издаде заповед, с която задължава собственика на съоръженията да извърши в определен срок необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправяне на лифтовете и влековете, а в случай, че това не се извърши или е невъзможно – да издаде заповед за тяхното премахване.
 
Държавните институции като цяло си затварят очите за нарушения, извършени в ски зона Алеко. Когато тази есен „неизвестен извършител“ изкорени 20 декара новозалесена гора, която по случайност е на мястото на планирана, но неодобрена ски писта, бяха само уволнени ниските етажи на горските и толкова.
 
Когато преди 7 години вместо преместване на разрешените 19 морени, влязоха булдозери и прокопаха цял нов ски път през каменните реки на Витоша, който съединява «Синята писта» и писта «Витошко лале», държавата отново си затвори очите. И тези примери не са единствените.

Въпросът е докога?
 
Проблемът е, че държавата не се намесва в рамките на закона, оставя всичко на самотек, а това позволява на олигархичните интереси да правят каквото са си наумили в Природен парк Витоша и да манипулират общественото мнение. Социологическите проучвания в последните години сочат, че това е силен дразнител за гражданите. Те очакват решителни действия, справедливост и върховенство на закона. Липсата им показва корупционна обвързаност, която само подклажда общественото напрежение.

Допълнителна информация:
Публичната покана за обществена поръчка за ремонт на влек „Заека“: http://mpes.government.bg/Pages/Contracts/Default.aspx?evntid=zFMx%2bQIqepc%3d