bg en

Най-новият Природен парк в България – Беласица, на гости на Природонаучния музей в София

определител на растенията на Беласица
20.03.2011
Националният природонаучен музей (НПМ-БАН) и Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) посвещават месец април на най-новия Природен парк „Беласица”. В НПМ-БАН ще бъдат организирани поредица от събития – представяне на изложба, запознаване с тематичната пътека „Животът на кестена”, представяне на книги за планината, лекции.

Официалното откриване на изложбата „Беласица – най-новият Природен парк в България” ще се състои на 25 март 2011 г. от 17:00 часа във фоайето на музея. Автор на всички фотографии, включени в изложбата, е фотографът Пьотр Жежиха. Събитието ще бъде съпроводено с представяне на един от фотографския определител „Интересните растения на Беласица”.

Посетителите на Музея ще имат възможност да се запознаят по-отблизо с парка и обитателите му, благодарение на изложбата от постери за ПП „Беласица” и таблата от тематичната пътека „Животът на кестена”. Те ще останат в НПНМ до 26.04.2011 г. и могат да бъдат видяни всеки ден от 10:00 до 18:00 часа (включително събота и неделя). По-любознателните ще могат да си закупят различни информационни материали за планината – книги, дипляни, картички, тениски.

През април очаквайте поредица от лекции за Природен парк „Беласица” и представянето на Туристическия пътеводител за планината, разположена в три държави – България, Македония и Гърция.

Природен парк „Беласица” беше обявен след повече от четири години усилена работа от страна на Българска Фондация Биоразнообразие. Като основен двигател на инициативата, БФБ подготви пълната документация за обявяването на парка, организира мащабна информационна кампания сред местното население, подпомогна развитието на еко-туризма в подгорските села, проведе обучения и редица дискусии за опазването на планината.

Заповедта за обявяването на ПП „Беласица” на Министъра на околната среда и водите е публикувана в ДВ на 25.01.2008 г. Така Беласица стана единадесетия природен парк в България. ПП „Беласица” покрива българската част на планината и обхваща площ от 11732 ха. Паркът опазва уникалните за Европа естествени кестенови гори, както и застрашени от изчезване растителни и животински видове като албански крем, обикновен тис, бодливолистен джел, карстова люцерна и др.