bg en

Национален протест в защита на Натура 2000 ще се проведе на 25 юни

протест
24.06.2020

Изменения на Закона за биоразнообразието, приети на първо четене в парламента, заплашват Европейската екологична мрежа в България 

На 25 юни, четвъртък в различни градове в България ще се проведат протести срещу продължаващото застрояване на Българското Черноморие и промените в Закона за биологичното разнообразие, приети на първо четене преди дни от Народното събрание. Протестите ще се проведат утре - 25 юни (четвъртък) вече в София, Благоевград, Ботевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Карадере, Пазарджик, Пловдив и Русе.

Организаторите призовават за спазване на строги противоепидемиологични мерки по време на събитията като: задължително носене на маска, спазване на дистанция от метър и половина и др.

Искането на протеста е народните представители да приемат единствено тези предложения в законопроекта, които не засягат Натура 2000 мрежата или изобщо не променят закона.

Леенето на бетон по морето, сечите на вековни гори, съсипването на реките и унищожаването на биологичното земеделие ще станат ежедневна практика, ако не излезем сега срещу ВСИЧКИ промени в закона, касаещи екологичната мрежа Натура 2000” -  призовават организаторите.

Аргументирани уж с наказателна процедура от Европейската комисия, предложенията за промени в Закона за биологичното разнообразие, разработени от Нено Димов, на практика ще обезсмислят мрежата, тъй като предвиждат:      
  • още 4 години да не могат да се приемат природозащитни цели на зоните от мрежата. Когато няма определени цели, всяко инвестиционно намерение, както досега, ще бъде разрешавано от МОСВ.
  • още 4 години МОСВ няма да определи превантивни мерки срещу унищожаването на животни, растения и местообитания. 13 години липсата на такива мерки доведоха до големи загуби на природата на нашите гори, реки, земеделски земи и Черноморското крайбрежие.
  • ще се отмени ролята на учените, собствениците и гражданите в процеса по опазване на мрежата.
  • ще се разпилее ценен административен капацитет, опит и знания, вече натрупани в дирекциите на националните и природни паркове, които няма да се използват  за управление на защитените зони.
Позицията на Коалицията е, че всички задължения на страната по природозащитното законодателство на Европейския съюз са можели и могат да бъдат изпълнени при сега действащия Закон за биоразнообразието. Академични и научни институции вече изпратиха аргументирани становища срещу законопроекта. Природозащитните организации от Коалицията вече многократно изпращаха становища и писма, участваха в редица срещи, но без резултат.

Не за първи път арестуваният ексминистър Нено Димов и държавни служители в специализираната дирекция в Министерството заблуждават обществото. По времето, в което са разработвали предложенията за промени в Закона за биоразнообразието, те убеждаваха обществеността и съда (за щастие неуспешно), че не е проблем да се строи в Национален парк Пирин и то без оценки. Валери Симеонов, основен участник в Пиринската сага, наново предложи между първо и второ четене вредни текстове, от които МОСВ вече се беше отказало при предишни обсъждания. Формулираното по този начин предложение, поставя под риск цялото прилагане на двете директиви в бъдеще.

Писмо от Европейската комисия от 12 юни 2020 не потвърждава нито една теза в мотивите за промените в закона за биоразнообразието. В писмото[1] няма нито „нов подход за Натура 2000”, нито изисквания за органи за управление или „териториални“ планове за управление на ниво РИОСВ.

Коалицията призовава гражданите да проявят гражданска активност в защита на мрежата. Който желае може да подготви свое становище или да използва готово тук.

Повече за това как законопроектът заплашва мрежата може да прочетете тук: http://forthenature.org/attitudes/138
 
[1] http://forthenature.org/upload/documents/2020/06/Ares(2020)2779930%20-%20SAC%20infringement%202018-2352.pdf