bg en

Натиск на Европа води до малка промяна в Закона за горите

Липса на кворум
31.05.2012

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", на която Българска Фондация Биоразнообразие е член и координатор, предупреждава, че след пет месеца на граждански протести и остри възражения на опозицията, депутатите от мнозинството промениха само един, и то малък детайл от големия брой вредни предложения в готвените промени в Закона за горите, които стигнаха до второ четене в пленарна зала. Бяха направени обаче нови, още по-лобистки поправки.
На извънредно заседание на парламентарната комисия по земеделие и гори вчера стана ясно, че под натиск от Европейската комисия депутатите от ГЕРБ са били принудени да премахнат част от схемите за държавна помощ при строителството на спортни съоръжения в горите. Но изискванията на Европейската комисия ще се отнасят само по отношение на нови строежи и то частично.
От една страна, депутатите от ГЕРБ вмъкнаха в законопроекта възможност строителството на ски курорти и голф игрища в горите да не става чрез публични търгове, а по реда на спорния и все още неприет Закон за публично частните партньорства, който ще бъде оспорен от коалицията "За да остане природа в България" пред Европейската комисия като схема за държавна помощ.
От друга страна, депутатите от ГЕРБ продължават да лобират за "Витоша ски" АД, тъй като не промениха текстовете, които дават възможност за отдаване правото на ползване на съществуващи писти без търг.
Природозащитниците предупреждават, че опасността от презастрояване на защитените територии в горите продължава да расте, след като депутатите разширяват обхвата на строителство, което ще се допуска в горите. Освен открити съоръжения, вече без промяна на предназначението в горите ще се изграждат и съоръжения с временни покрития.
Остана и възможността за изсичане без план и програма на малки частни гори до 20 дка, което преди време доведе до голи сечи, особено в равнините на Северна България.
Коалицията „За да остане природа в България” настоява при гласуването на законопроекта на второ четене в пленарна зала, депутатите да ограничат обхвата на строежите, които могат да се изграждат без промяна на предназначението в горите и най-вече да премахнат схемите за държавна помощ от всички законови текстове, които регламентират строителството на спортни съоръжения в държавни и общински гори.