bg en

Над 120 младежи се включиха в „КАРТАЛИ 2009”

Над 120 младежи се включиха в „КАРТАЛИ 2009”
07.05.2009
Младежите наблюдаваха 7 картала (черен лешояд), два от които (с крилометки) дошли директно от Национален парк Дадя в Гърция. На специално изхвърлената мърша бяха наблюдавани общо 33 лешояда.
Резултатите от наблюденията на лешоядите ще бъдат предадени на БДЗП за целите на дългогодишното и бъдещо опазване на гнездещите лешояди в България.
Сред интересните попадения по време на лагера бяха вълк, дива котка, няколко гнезда на египетски и над 15 гнезда с малки на белоглави лешояди, стотици елени лопатари, над 10 000 прилепа от 4 световно застрашени вида.
В района гнездят около 13 двойки белоглави лешояди и 3 двойки египетски. Лошото време през по-голямата част от лагера затрудни видимостта и не позволи да установим точния брой на малките в гнездата за тази година. Но това ще бъде извършено от служители и доброволци на БДЗП в удобен момент.
За щастие и тази година успяхме отново да се срещнем със символа на лагера - черния лешояд (картала), като на мястото на подхранването се събраха рекорден брой птици - 7. Това са птици, идващи от Гърция, за да се хранят. В България череният лешояд е изчезнал като гнездещ вид.

Защитена местност " Юмрук кая" - скалата на лешоядите, вече има своята маркировка и означения с надежда по-малко хора да се разхождат свободно в границите на ЗМ и да безпокоят птиците през гнездовия им период. Вдигането на лешоядите от гнездото им по време на мътене може да провали люпилото, а имайки в предвид, че лешоядите отглеждат само по едно малко на година (рядко две), това може много да навреди на популацията на вида.

Една от най-големите атракции за всички бяха стадата от елени лопатари навсякъде около нас, което се дължи на добрата работа на служителите на ДЛС "Студен кладенец" по охрана на района от бракониери и липса на негативно човешко въздействие върху запазената там природа.

Дните ни преминаха в интересни полеви обучения и дейности, а вечерите по традиция завършваха край лагерния огън с презентации, от които участниците научиха подробности за защитените територии в района на Източните Родопи и природозащитното законодателство, що е то коалиция "За Да Остане Природа в България” и нуждата от гражданска активност за решаване на проблемите на природата, както и как протича 1 година от живота на прилепите и нуждата от тяхното опазване.

Бонус за най- ентусиазираните бяха разходките с каяци в язовира и възможността да се разгледа по-голяма част от крайбрежието от водата - колонията големи корморани, лешояди, елени лопатари...

Тази година за пръв път имаше международно участие в лагера. Към нас се присъединиха двама австралийци (Франк Бърт и Даня Бринкс)- пристигнали специално да се запознаят с природата на Източни Родопи и нашия лагер, поканени от Папейн Кале - холандец, който от 1 година живее в Маджарово, изследва видовете пеперуди в района и също беше част от „Картали”.

Всеки участник получи символичен сертификат за участие в лагера и други подаръци.

Със сигурност всички дълго ще пазят спомена за участието си в природозащитна академия "Картали 2009" - за прекрасната природа на мястото, за новите знания, забавления и намерените приятели.

Тази година лагерът Картали се организира в партньорство с БДЗП. Използваме възможността да благодарим на Николай Терзиев и Владимир Добрев, които покриха перфектно доставките на храна за лагера, както и на Георги Попгеоргиев и Димитър Плачийски, които много помогнаха с обучението на студентите.


Една интересна гледна точка за лагера може да видите в репортажа на БНТ, ако кликнете тук - http://bnt.bg/bg/news/view/8411/mladi_prirodozashtitnici