bg en

На Коледа почина Таню Мичев

водач на лодка във Вая
05.01.2019
Точно на Коледа през 2018 загубихме още един важен за българската природозащита човек – Таню Мичев, който през март щеше да навърши 80 години, но завинаги ще остане едно от най-важните имена за проучването и популяризирането на птиците в България.

За нас от БФБ беше чест, че Таню беше част от нашия екип от 1995 до 2003 г. в рамките на Българо-швейцарската програма за опазване на биоразнообразието и особено на проект „Бургаски влажни зони“.

Благодарение на големият му опит през годините и неговата активна работа като ръководител екип бе разработен Планът за управление на поддържан резерват „Атанасовско езеро“, който все още е в действие и служи като отличен модел за подобен управленски документ. Танката, както е по-известен сред приятелите си беше посветил голяма част от живота си на Атанасовското езеро. Именно той е и в основата на обявяването му за резерват през 1980, заедно с John Roberts (учител в Английската гимназия в Бургас).

И както сме писали преди 20 години в Първият брой на нашия информационен бюлетин „Бургаски влажни зони“ (1/1998): „Едва ли Таню Мичев и неколцината още пионери - ентусиасти поставили началото на наблюденията на миграцията на реещи се птици на Атанасовското езеро край Бургас (Via Pontica) са предполагали, че един ден ще се съберат да честват двадесетгодишен юбилей. Двадесет години наблюдения, радости и скърби, хора, запознанства, съдби, спомени и мечти. За обикновения човек всичко това е твърде далечно и непонятно. Какво толкова има на това Атанасовско езеро? Та там има само “сол и чайки”! А един колега символично беше нарекъл пътя от автобусната спирка до Точката за наблюдения - “пътят към нищото”

Таню беше главния двигател на природозащитната бригада „Атанасовско езеро“, която този август отбеляза своя 30 годишен юбилей. Той събира млади ентусиазирани хора от цялата страна на поляната край езерото, които започват да строят изкуствени острови, за да създават нови места за гнездене на редките обитатели на резервата. И така до днес …

В рамките на проект „Бургаски влажни зони“ Таню и неговите приятели и ученици Любо, Милко и Коцето издадоха „Checklist на птиците на Атанасовско езеро“, „Waterbirds of Bourgas Wetlands” – резултати и оценка от месечния мониторинг на водолюбивите птици в Бургаските езера (1996-2002) и направиха много за опазването на едни от най-ценните влажни зони в България, за които все още продължаваме да работим.
Много от нас са се запалили за птиците след като са се запознали с определителя на Танката и рисунките на Пчеларов и е чудесно, че след толкова дълго чакане второто, обновено издание се появи на пазара преди няколко години и все още бройки от „Определителя на птиците на Балканския полуостров“ могат да се намерят и в нашия офис в Бургас.

С разрешение на автора публикуваме прощалните думи на един от най-близките приятели на Танката и наш колега - Любомир Профиров:

„Това беше ТАНЮ МИЧЕВ преди две години!
С нови инициативи и вече реализирани планове. И така до последно за предстояща Европейска орнитологична конференция. Но тежката болест не можеше да бъде победена.
Птиците и природата имат свои закономерности и той търсеше да ги открие.


Роден на 14 март 1939 г. в Чирпан, завършва Софийския университет през 1961, за да срещне Сребърна. През 1965 заедно с Мария Паспалева участва в експедиция със самоделно направен сал, описана от нея по късно през 1970 в книгата „Бабуш слиза по Дунава“. Екипажът му се състои от 4 човека: Иван Иванов, Петър Андонов, Таню Мичев, Мария Паспалева и кучето Лиса. С Бабуш наричат къдроглавия пеликан, за чието опазване Таню даваше всичко! И така повече от 55 години се бореше за опазване на влажните зони - „Сините очи на земята“ и „Защитени птици в България“. С дела, комисии, заповеди, статии, книги, филми и природозащитни бригади на Атанасовското езеро!

Познат в Европа той е имал честа да специализира като един от първите от Източна Европа в Tour du Valat в началото на 70-те години. Работил е с Alan Johnson, Oliviier Biber и Luc Hoffman и наученото от сърцето на природозащитата в Европа го пренесе в България.

През 1977 заедно с Димитър Нанкинов, Божидар Иванов и John Roberts започнаха Среднозимното преброяване. И оттогава вече второ поколение орнитолози и природолюбители продължават всеки януари този най-мащабен Европейски проект.

Отново Таню инициира Проучването на есенната миграция на реещите се птици през 1978 при Бургас, в който днес участват десетки европейци.

Във всяка инициатива беше неуморен и активен до край.
  • Червената книга в частта „Птици“ на нейните две издания през 1985 и 2011 беше под неговата редакция.
  • Двата тома на Фауна на България „Птици“ 1990 и 1997 бяха с неговото съавторство.
  • Две издания на „Птиците на Балканския полуостров“ 1991 и 2012 бяха организирани от него и доц. Симеон Симеонов.
Таню беше сред учредителите на Българско дружество за защита на птиците и негов пръв Председател за два мандата. Минаха 30 години, но за честването нямаше кой да му изпрати покана... Таню беше човек с чест и някои неща го обиждаха. Но така е, времената у нас са такива.

С Владо Бешков и Петър Берон посветиха години за развитие на пещерното дело в България. За това други ще разкажат. На името на Таню са описани нови видове пещерни животни, открити за науката.
Но за приятелите той ще си остане ТАНКАТА!

Като легенда за човека, който казваше „Не забравяй, че преди теб е имало и други, които нещо са открили! Животът не започва с теб!“


И няма да завърши с неговата кончина днес 25 декември. Защото той често обичаше да казва „Написаното остава“.

Поклон пред паметта ти Таню, поклон от името на всички, които си ни научил на много неща и в науката, и в живота.“