bg en

На 22 май БФБ дава старт на събирането на номинации за Годишните награди за биоразнообразие‘ 2014

Годишни награди за биоразнообразието
22.05.2014
По традиция Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) присъжда Годишни награди за биоразнообразието с идеята да се отличат най-ярките постижения в България, както и да се даде гласност на добрите практики, свързани с опазването на природата. Няма „отрицателни”, а само „положителни” награди, за да може българското общество да научи за успехите и усилията на тези, които се опитват да запазят природата – граждани, неправителствени организации, бизнеси, медии, политици и институции.
Номинирането в различните категории е публично – всеки може да изпрати своето предложение за номинация в една или повече категории. Категориите са 5, а жури от експерти и личности от различни области ще определи носителите на наградите. Новото тази година е, че освен награда на журито във всяка категория ще бъде присъдена и награда на публиката!
Категории на Годишни награди за биоразнообразието’ 2014:

1. Най-успешна кампания (акция/дейност), свързана с опазване на биоразнообразието

2. Най-добър журналистически материал, свързан със опазване на българската дива природа

3. Активист за природата

4. Политик с най-голямо внимание към българската природа

5. Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси

Подробности за всяка категория може да намерите на сайта на БФБ - http://www.bbf.biodiversity.bg/indexdetail.php?id=19

Както всеки път на 22 май – Международния ден на биологичното разнообразие се дава старт на кампанията за набиране на номинации на awards@biodiversity.bg или по пощата на адрес: София 1233, ул. Веслец 39-41, ет.4, ап.11 «За Годишните награди». Важно е номинациите да бъдат придружени с обосновка в свободен текст и при възможност със снимки. Тази година срокът е съкратен до 30.06.2014 г.

Екип на БФБ ще обработи получените номинации и ще ги публикува за публично гласуване по интернет, а в началото на септември на официална церемония ще бъдат обявени носителите на наградите.

Целта е номинациите и церемонията по награждаването да се превърнат в истински празник за тези, които имат заслуга за опазването и популяризирането на биоразнообразието или са спомогнали за промяна на законодателството, така че България да продължава да бъде една от водещите европейски държави по отношение богатство на запазени видове и местообитания.

Присъждането на Годишните награди се организира в рамките на проект „За Балкана и хората”, който се изпълнява в партньорство от 6 български и 4 швейцарски организации в Западна и Централна Стара планина. Проектът има за цел да покаже как местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на доходите и качеството на живот в селските райони на България. Финансиран е от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

Очакваме вашите предложения!