bg en

Международен конкурс за късометражен филм на „зелена“ тематика отново събира вълнуващи предложения до 1 Октомври

Green
18.07.2017
1. Да строим и да живеем по зелен начин (зелена инфраструктура) – филмите трябва да засягат проблема с използването на зелена инфраструктура в градовете или загубата на зелени площи поради изсичане и застрояване. „Нека заедно кажем не на бетонирането на нашите градове!“ – призовават организаторите на конкурса.
 
2. Последният ден на Земята? (Ден на прекаляването) – търсят се сюжети, свързани с решение на проблема за намаляване на природните ресурси, които изразходваме. „Ние взимаме, консумираме и изхвърляме, без да мислим за последиците от нашите действия. Планетата Земя ни дава огромно количество ресурси. Огромно, но не и безкрайно! Всяка година, датата, която отбелязва денят, в който човечеството изтощава природните ресурси на Земята (т.нар. Earth Overshoot Day) настъпва все по-рано и по-рано! През 1987 той е бил на 19 Декември, а миналата година беше на 8 Август!“ се казва в описанието на категорията. Организаторите отправят предизвикателство към участниците да потърсят и да покажат своя начин за справяне с този проблем.
 
3. Твоята Европа 2050 година (бюджет на ЕС) – голяма част от решението на проблемите, пред които се изправя в момента Европа, свързани със социално неравенство, загуба на животински и растителни видове, климатични промени, замърсен въздух, лошо управление на водите, отпадъци, задръствания, шумово замърсяване зависи от това за какво Европейският съюз ще разпредели средствата в бюджета си през следващите години. Търси се визията за Европа през 2050. Дали Европа ще бъде рай или кошмар, от който искаме да избягаме зависи и от нас!
 
За най-добрите филми в категориите и за фаворита на публиката отново са предвидени и награди. Журито ще определи победителите в трите категории, като всеки един от тях ще получи ваучър за подаръци на стойност 500 евро. Публиката ще реши кой е нейният фаворит, като определи един от всички предложени филми, а авторът му ще отнесе ваучър за подаръци за 200 евро. Най-добрите филми ще бъдат качени на сайта на международната организация и ще бъдат разпространявани на международни събития, които засягат зелени теми в цяла Европа.

Публичното гласуване ще започне на 5 октомври и ще продължи до 22-ри, а победителите във всички категории (на публиката и на журито) ще станат известни на 23 октомври.

Краен срок за представяне на филмите – 1 октомври. За повече информация за условията за участие и критериите на журито посетете уебсайта http://greengofest.eu/ и http://bbf.biodiversity.bg/bg/Konkurs-za-kysometrazhen-film-Green-Go.c241

Можете да се присъедините и към Фейсбук събитието на конкурса на адрес: https://www.facebook.com/events/1118069474959380/
 
Конкурсът Green-Go вече 7-ма година събира стотици предложения от най-различни страни и разпространява силни граждански послания в защита на природата. През последните години бяха получени над 700 предложения за филми от повече от 40 държави. Посланията на отличените режисьори достигнаха до над 6 милиона по цял свят.