bg en

Марта Георгиева, Реформаторски блок

Марта Георгиева
Марта Георгиева е политик от ДСБ с огромен личен принос към опазването на българската природа. Тя е политикът, който след десетилетни усилия на гражданското общество, успя да увенчае с успех общата битка и да вземе оставката на Михаил Михайлов – Директор на „Националната служба за защита на природата“ за „цялостен дългосрочен провал на държавната политика за опазване на природата“. Тя е и политикът, който непрекъснато поставя на преден план защита на природата и я включва в политическия дневен ред на Реформаторския блок.

Като кандидат за преференциална подкрепа на парламентарните избори тя излезе с персонални ангажименти за природата – цялостна програма от зелени политики, наречена „Хартата на Марта“. Марта Георгиева като отговорник за екологичната политика в ДСБ е автор и инициатор на Позициите и законодателните предложения на ДСБ/Реформаторския блок, подготвени със съдействието на експерти в природозащитата:
• за връщането във владение на държавата на всички дюни (плажове) и персонални наказания за държавните служители, които са допуснали незаконна приватизация, забавяне обявяването на защитени зони и територии и липсата на кадастри по българското черноморие.
• за изясняване на нарушенията в концесионния договор за „Ски-зона Банско“ в Национален Парк „Пирин“, включително и неговото разтрогване:
 
Като това настояване, благодарение на нея, е устойчива позиция на ДСБ от 2011 година:
• срещу масовото назначаване на партийна номенклатура и кадри на ДС за директори на Националните паркове и РИОС:
• за увеличаване тежестта на наказателната отговорност при повреждане на защитена територия.
• за промени в Закона за горите, които да гарантират, че държавата и общината като собственик ще влезне в правата си тогава, когато гражданските права за ползване на публичните природни ресурси са нарушени.
• за мораториум за разпореждането с държавни и общински земи и гори до обявяването на защитените зони и територии и кадастралните карти:
 
Като дългогодишен активен доброволец към сдружение „На Ти с Природата“ и общински съветник с една година стаж Марта Георгиева работи за опазване на зелените площи, ПП „Витоша” и за хуманно отношение към животните в зоопаркове и общинските лагери за кучета.
 
Марта Георгиева е и единственият политик, който изрази ясна гражданска позиция и искане на съд за хората, отговорни за убийството на ягуара Алонсо от зоопарка в Ловеч:

Повече информация:
Искат съд заради смъртта на Алонсо
За природата. Хартата на Марта
Позиция на РБ за концесионния договор за „Ски-зона Банско” в Национален парк „Пирин”