bg en

Марин Николов от екипа „Разследване“ на Нова телевизия за материали за незаконни сечи, фалшиви НПО-та и др. - награда на журито

гори
„Прикриват ли горските стопанства незаконната сеч на близки фирми“ Кой и как се ползва от чиновническия чадър? Екипът на предаването „Разследване” на Нова телевизия получава сигнал за незаконна сеч със съмнения за чиновнически чадър. Нарушенията са забелязани в  държавна гора до Велинград и това дава началото на подробно разследване и репортаж по темата. Разследването достига до скандални разкрития за връзката между дървената мафия и местните политически структури, за неправомерното уволнение на служители на горското, дръзнали да съобщават за незаконни сечи в района им, за покровителството на „наши фирми“. Разследването е подпомогнато и от представителите на неправителствени природозащитни организации. Репортажът предизвиква  огромно обществено недоволство за случващото се в горския сектор и довежда до няколко оставки, включително и до оставката на един от главните „герои“ - директорът на Държавното ловно стопанство в Чепино към Южно централно държавно предприятие Бахтияр Софу.
 
Автор на репортажа е Марин Николов. Той е част от екипа на Нова от 2003 г. До 2011 г. работи като криминален репортер в Новините и "Здравей, България", а след това става основна част от екипа на предаването "Разследване", където е автор на десетки скандални филми и репортажи за престъпления, корупция и проблеми от всички сфери на българската действителност. Марин Николов е носител на награди за разследваща журналистика в областта на съдебната система, иманярската мафия и екологията. Друго негово разследване, също предизвикало сериозен отзвук е за екорекет за 200 000 евро – скрита камера разкрива как представителя на псевдоекологичната организация „Коалиция за устойчиво развитие“ Дончо Иванов иска от бизнесмен 200 000 евро, за да оттегли жалбата си срещу него в съда. Разследването повдигна отново въпроса кои са истинските и фалшивите природозащитни НПО и как се различават едните от другите.
 
За повече информация:
Прикриват ли горските стопанства незаконната сеч на близки фирми
Екорекет за 200 000 европа