bg en

МИСИЯ: ЧИСТА ХРАНА, ЧЕСТЕН ПОМИНЪК

форум
30.06.2017
Храната е важна тема, която ни вълнува в едно с природата и поминъка на хората, защото начинът по който използваме природните ресурси, за да произведем храната си понякога може да е разрушителен. Храната, която ни интересува е произведена в малка ферма и търси своя по-кратък път към хората, които я ценят. Произведена е по устойчив начин, опазващ природата, но какво означава да печелиш от природата и възражда ли се предприемачеството с кауза? Това са част от въпросите, които ще бъдат дискутирани на Международния форум „Мисия: чиста храна, честен поминък“ на 5 юли 2017 г. (сряда) в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.


Форумът се организира от партньорите по проект „За Балкана и хората“ в партньорство със СУ „Св.Климент Охридски“ и е под патронажа на Посланика на Швейцария – Н.Пр. Денис Кнобел.Ще  бъде открит от Министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, Заместник-министъра на околната среда и  водите Атанаска Николова, Посланика на Швейцария у нас - Денис Кнобел, ректора на СУ „Св.Климент Охридски“, представители на Европейската комисия.

Презентациите и дискусиите на Форума са разделени в четири модула. В модула „Произведено във фермата“  управител на фондация за биологично земеделие (Стоилко Апостолов от БИОСЕЛЕНА) и прочутия шеф-готвач (Андре Токев) ще говорят за нуждата от качествена фермерска храна. Фермери и предприемачи от Швейцария (Андреас Вютрих) и от България (Любомир Ноков и Филип Харманджиев) ще представят фермерството като мисия възможна, а швейцарският маркетинг експерт Ана Пере ще говори за общата марка на фермерите като гаранция за потребителите.

Модулът „Предприемачество с кауза“ ще представи личните истории на Мая Ангелова от монтанското село Превала, извървяла пътя от оръжейния завод до сладкарската фурна, Калин Класанов от RooBar с пример за осъществен финансов механизъм за опазване на природата и Мариета Терзиева от Детската природна академия „Узана“ край Габрово.

„Защо природата ни е важна?“ – отговорите в този модул са на хора с различна професионална ориентация и опит: преподавателя в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Марин Бодаков и Петя Кокудева - детски писател и пътешественик, международния експерт Бертран Сансонен от Pro Natura / Приятели на земята и природозащитника Александър Дунчев от WWF – България.

Примери от двете страни на границата между България и Сърбия са акцентът в четвъртия модул „Богатството на местните породи“. Запазването на традиционни сортове ябълки са темата на Оля Генова от Природен парк „Врачански Балкан“. Нетрадиционен поглед към природното разнообразие ще даде доц. д-р Веселка Тончева от Етнографски музей, БАН представяйки фолклорното многообразие в България – изгубени и възродени традиции.

Ако и вие имате интерес от темите описани по-горе – включете се в някои от 4-те модула на Форума или си отделете време за всички. Промяната е възможна, защото няма да говорим само за устойчивост, а за възможно бъдеще!

Вижте по-долу пълната програма на Форума.
ПРОГРАМА на ФОРУМА 447.56 KB () Свали