bg en

МЕСЕЦ НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО

саблеклюн
12.05.2020
Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) стартира разнообразни инициативи, за да информира и въвлича малки и големи в темата Биоразнообразие, които ще продължат до 5 юни.
 
Макар, че коронавирусът отложи животът ни и важни събития по целия свят, свързани с темата, но не успя да спре разцветът на биоразнообразието, който се случва всяка година  през пролетта.
 
За да му обърнем нужното внимание, всяка седмица БФБ ще посвети на специален герой, който е застрашен и защитен и има нужда от помощ, за да бъде изследван и опазван. Първи е саблеклюнът Атанас, който е от Бургас и е кръстен на Атанасовското езеро, в което е роден и живее. Саблеклюните гнездят по дигите, като снасят яйчицата си директно върху земята. Това ги прави много уязвими – яйцата и новоизлюпените малки трябва да се пазят от кучета и други хищници, както и от заливане с вода. Затова от БФБ помагат за ремонта на дигите и по-доброто управление на водите в лагуната. Вижте кратко видео https://www.facebook.com/biodiversity.bg/videos/265475228172303/
 
За да помогнат на Атанас децата до 4 клас могат да се включат във виртуален турнир на Пукльовците на 14 май, с предварителна регистрация на https://thepoppals.com/tournament/. Благодарение на финансовата подкрепа на Виваком, с всеки турнир ще бъде дарена сумата от 250 лв. за опазването на саблеклюна, но ако отборите съберат заедно 3000 точки, дарената сума ще бъде удвоена. Ето защо всички учители от начален етап са поканени да включат свои отбори в турнирите – така ще се увеличи шансът за достигане на 3000 точки.
 
БФБ и Пукльовците организират паралелно и Конкурс за рисунка - всяка седмица за застрашения вид, на който помагат децата.
 
„Изпратете ни вашата рисунка заедно с послание - защо ви пука за саблеклюна до събота (16 май) на е-mail bbf@biodiversity.bg или като съобщение в нашата ФБ страница https://www.facebook.com/biodiversity.bg/. Ние ще качим всички рисунки в албум и заедно с Пукльовците ще организираме томбола с награди. Един от вас ще получи настолната игра на „Нефтопукльовците“, а други двама от специалния шоколад с морска сол от Атанасовско езеро.“ – подканят от фондация Биоразнообразие.
 
Следващата седмица на фокус ще са Елените в България. Елените са изключително красиви и величествени животни и ще можете да ги подкрепите, като участвате в турнир, който ще се проведе на 21 май. После (на 27 май) организираме турнир в подкрепа на теснолистния божур, а в навечерието на Световния ден на околната среда, който отново е посветен на биоразнообразието, децата ще помагат на дивата коза (на 4 юни). Освен виртуалните турнири и конкурсите за рисунка, и послание всяка седмица, децата могат да научат повече подробности за защитените видове от сайта и фейсбук страницата на БФБ
 
На 22 май, Международният ден на биоразнообразието, ще стартира кампанията за Годишните награди за биоразнообразието. Този път от БФБ обещават да има много нови и различни елементи. Екипът подготвя онлайн викторини и различни занимания, свързани с някои български видове и подготовка за живите срещи с някои от тях, които засега ще се организират в малки семейни групи.