bg en

Летният университет на ЮНЕСКО започва на 21 юли

university
18.07.2019
Броени дни остават до началото на Летния университет на ЮНЕСКО. Това е международна инициатива на Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHE, стартирала преди четири години, която цели да привлече и обучава млади специалисти от цял свят по темите, свързани с развитието на биосферните паркове. Тази година за първи път България ще бъде домакин, а събитието ще се проведе в южната и северната страна на един от най-новите биосферни паркове у нас "Централен Балкан“.  

Официалното откриване ще се състои на 22 юли от 9 часа в заседателната зала на община Карлово с приветствия на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, главния секретар на Националната комисия на Р България за ЮНЕСКО Христо Георгиев, директора на Дирекция „Национална служба за защита на природата“ към МОСВ Мирослав Калугеров, директора на Национален парк „Централен Балкан“ Генчо Илиев и почетния гост от програма МАБ на ЮНЕСКО Джонатан Бейкър. На откриването са поканени и кметовете на всички общини в Биосферния парк. Събитието ще бъде публично, с възможност за участие на медии, местните жители и всички заинтересовани страни от района.

В продължение на една седмица от 21 до 28 юли България събира  над 30 млади експерти, докторанти и представители на местни общности, в близост до биосферни паркове от три континента, избрани сред 125 кандидатури от цял свят. Участниците от Австрия, България, Гърция, Египет, Испания, Италия, Йордания, Кипър, Мексико, Северна Македония, Сърбия, Тунис, Украйна, Франция и Чили ще обсъждат бъдещето на биосферните паркове в България и по света с помощта на български и международни лектори от Гърция, Италия и Испания.

Програмата съдържа теоретична, практична част и работа по групи и е разделена на тематични дни, които ще се фокусират върху следните теми: Програмата МАБ на ЮНЕСКО и Политики за управление; Устойчиво земеделие, местни продукти и бизнес; Еко-туризъм; Брандинг и Маркетинг на биосферните паркове; Наука и образование.

Лятното биосферно приключение ще включва още: ботанически турове и посещения на биологични ферми, екохотели, винарни, екопътеки, културни и природни забележителности, организирани с активното съдействие на представители на местния бизнес и местната власт в района на биосферен парк „Централен Балкан“.

Участниците ще имат възможност да опитат био джелато от Розино, да дегустират вина в замък край Карлово, да се запознаят с производството на розово масло в района на Павел баня, както и да сътворят свои керамични сувенири в работилницата по грънчарство в с. Орешак, гр. Троян. А шеф-готвачи от София ще претворят прочутото зелено сирене от Черни Вит във вкусни специалитети.

Освен местни традиции и забележителности ще бъдат демонстрирани и множество добри практики, а международни експерти от Италия ще представят успешни примери, свързани с биосферните паркове и гурме туризма.

Летният университет на ЮНЕСКО ще приключи с публична заключителна сесия, на която ще бъдат обобщени всички препоръки и предложения за бъдещи проекти и инициативи както на местно, така и на международно ниво.  Тя ще се проведе на 26 юли от 17 часа в Културния информационен център на Троян с участието на кмета на община Троян Донка Михайлова.,

Целта на Летния университет на ЮНЕСКО е да привлече внимание върху програмата на ЮНЕСКО „Човекът и биосферата“ и да постави акцент върху биосферните паркове и възможностите, които те предоставят. Показвайки успешни примери от Италия, Гърция и Франция, летният университет цели да демонстрира по какъв начин може да се използва марката на биосферните паркове, за да се популяризира и развива успешен бизнес, използвайки устойчиво природните дадености и запазвайки фокуса върху опазването на околната среда. Форумът е отлична възможност за България да се популяризира района на Централен Балкан  и дава възможност на заинтересованите страни да се запознаят с перспективите, които се откриват пред тях, живеейки и работейки в биосферен парк по програмата на ЮНЕСКО.  

Основен организатор на Летния университет на ЮНЕСКО е Българска фондация Биоразнообразие с подкрепата на: Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHEМинистерство на околната среда и водите, Националния Комитет по програмата „Човекът и Биосферата“, МИО ГърцияДирекция на Национален парк „Централен Балкан“община Карловообщина Троян, Националната комисия за България на ЮНЕСКО, както и в партньорството с Шато КопсаРозино Органик Фармлифт „Сопот“хотел Каза АртНационално Изложение на Художествените Занаяти и Изкуства, с. Орешак, проект „Единение“ и ресторант Космос
 
Повече за програма “ЧОВЕКЪТ И БИОСФЕРАТА” (МАВ): Програмата е създадена от ЮНЕСКО през 1971 г. за опазването на природата чрез изграждането на Световна мрежа от биосферни паркове. Днес съществуват над 650 биосферни парка в над 120 страни, сред които и 4 биосферни парка в България, най-големият, от които е „Биосферен парк Централен Балкан“, (включващ цялата територия на общините Карлово, Троян, Севлиево, Антон и Павел Баня от 2017г.)
 
Основната цел на биосферните паркове е да стимулират устойчиво икономическо развитие на съответните региони, основаващо се на чиста и съхранена природа и на производството и предлагането на сертифицирани местни продукти и регионални марки с висока добавена стойност. Широката международна известност и добър имидж на Програмата „Човекът и биосферата” привлича многобройни посетители в биосферните паркове и предизвиква голям интерес към закупуване на местни продукти. Само от инициативността на местните хора и сътрудничеството на всички заинтересовани страни зависи до каква степен ще съумеят да се възползват от тази популярност, за да привлекат необходимите средства и да реализират идеите си.

Програма на летния университет 212.43 KB () Свали