bg en

Летният университет на ЮНЕСКО беше официално открит в гр. Карлово

Летен университет
22.07.2019
Започна летният университет на ЮНЕСКО, на който България е домакин за първи път. Дейностите му се провеждат в южната и северната страна на един от най-новите биосферни паркове у нас „Централен Балкан“.
 
Форумът беше открит на 22 юли с официални приветствия на заместник кмета на община Карлово Стойо Карагенски, главния секретар на ЮНЕСКО за България Христо Георгиев, директора на Дирекция "Националната служба за защита на природата" към МОСВ Мирослав Калугеров, директора на Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ Генчо Илиев, директора на Българска фондация биоразнообразие Румяна Иванова и председателя на Националната комисия на ЮНЕСКО в Гърция Майкъл Скулос. Всички те поздравиха младите специалисти от цял свят, които в продължение на една седмица ще се обучават по теми, свързани с успешното развитието на биосферните паркове.
 
Подкрепяме биосферните паркове. Защото те дават възможност за икономическо развитие на регионите със здрави основи в чистата природа, традиции, култура, занаяти – заяви заместник кмета на община Карлово Стойко Карагенски – горд съм, че именно тук ще се проведе Летния университет на ЮНЕСКО и ще можем да почерпим от знанията и идеите на тези млади специалисти, избрани сред 125 кандидатури от цял свят“ – допълни той.
 
Националните и международни признания за Национален парк „Централен Балкан“ оказват висок престиж за нашата страна и региона, но те също са и предизвикателства и сериозно задължение за държавата, която трябва не само да опази и гарантира защитата на това уникално природно богатство за бъдещите поколения, но също така трябва и да осигури спазването на принципите на тези национални, европейски и международни инициативи“ – обобщи от своя страна ангажиментите на националните институции за опазване на биосферните паркове Мирослав Калугеров, директор на Национална служба за защита на природата към Министерство на околната среда и водите.
 
След него взе думата генералният секретар на ЮНЕСКО за България Христо Георгиев, който припомни че България винаги е била една от активните страни на ЮНЕСКО. „Имаме много общи проблеми между биосферните резервати на всички страни, членки на ЮНЕСКО. Как да бъдат управлявани, как да бъдат спазени изискванията, все по-строги, на ЮНЕСКО за развитието на биосферните паркове. Така че обмяната на опит и както се казва, на добри практики… ще бъде много важна част от работата на Летния университет.“ – каза още г-н Христо Георгиев.
 
Директорът на Национален парк „Централен Балкан“ също приветства с добре дошли участниците от 15 държави от цял свят и изрази своята надежда, че те ще получат „вдъхновение от прекрасната природа, запазените бит и традиции“ и че това ще им помогне в работата, която ще е изключително полезна за бъдещото управление на биосферен парк „Централен Балкан“.
 
Към призива му се присъедини и изпълнителният директор на Българска фондация Биоразнообразие Румяна Иванова, която също изказа своята радост от това, че Летният университет на ЮНЕСКО тази година е събрал млади и ентусиазирани хора с опит и познания от биосферни паркове от цял свят. „Ние в партньорство с Министерство на околната среда и водите дълги години работим в тази посока, но истината е че по някой път се чувстваме доста самотни в тези си дейности. Затова за мен е голяма радост, че всички вие сте тук с вашите знания, вашия ентусиазъм, обединени от концепцията за биосферните резервати като съвременно средство за опазване на природата.“ – каза тя.  
 
Официалните приветствия приключиха с изказването на председателя на Националната комисия на ЮНЕСКО в Гърция Майкъл Скулос. Той подчерта изключителната роля на подкрепата на правителството и местните институции за доброто функциониране на биосферните резервати. И напомни на всички присъстващи, че биосферните паркове са зони за устойчиво развитие на регионите, в които опазването на природата се осъществява във връзка с опазването на традиции, занаяти, местни производства и др.

След кратка кафе пауза гости и участници имаха възможност да почерпят опит от Директора на научния отдел на Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция Джонатан Бейкър, който представи обхватът  и целите на програмата на ЮНЕСКО "Човекът и биосферата" .
 
Така започна първият ден на Летния университет на ЮНЕСКО, посветен на Програмата МАБ на ЮНЕСКО и политиките за управление.

Слек края на официалната част, участниците се прехвърлиха в Шато Копса, където присъстваха на лекции на проф. Майкъл Скулос, който им представи темата за интегрирания подход и методи за устойчиво управление на биосферните паркове и на Филипо Ленцерини, който сподели за интересни проекти и партньорства свързани с биосферните паркове в Италия и Франция. Една от инициативите, която направи най-силно впечатление на участниците беше проектът UPVIVIUM Biosfera Gastronomica a km zero, в който 5 различни биосферни парка в Италия обявяват конкурс за местните ресторанти, които използват местни традиционни продукти от района. По-късно участниците изслушаха лекция и на г-н Скулос, който презентира темата за интегриран подход за устойчиво управление на биосферните паркове и др.

Към края на деня участниците тръгнаха на историческа разходка из гр. Карлово. Община Карлово се показа като прекрасен домакин по време на нашия Летен Университет, за което сме изключително благодарни. Заместник кметът г-н Карагенски лично разходи участниците из старинно Карлово, които останаха впечатлени от познанията му по история и отношението му към тях. Сред забележителностите в историческата разходка беше Бухалов хан, една от най-интересните и красиви постройки във възрожденската част на гр. Карлово. Там някои от участниците дегустираха розова ракия и научиха повече за историята на хана.

Вечерта приключи подобаващо в ресторант "Едно Време", където освен на вкусна храна, участниците се насладиха на прекрасна фолклорна програма, представена от читалище НЧ "Васил Левски 1861 г. към град Карлово.
  
Летният университет на ЮНЕСКО ще продължи до 28 юли, като следващите дни участниците ще се запознаят със следните теми: устойчиво земеделие, местни продукти и бизнес; еко-туризъм; брандинг и маркетинг на биосферните паркове; наука и образование.
 
Биосферно приключение ще включва още: ботанически турове и посещения на биологични ферми, екохотели, винарни, екопътеки, културни и природни забележителности, организирани с активното съдействие на представители на местния бизнес и местната власт в района на биосферен парк „Централен Балкан“.
 
След приключване на обучението си младите специалисти ще представят своите препоръки и предложения за бъдещи проекти и инициативи както на местно, така и на международно ниво на заключителна сесия, която ще се проведе на 26 юли от 17 часа в Културния информационен център на гр. Троян с участието на кмета на община Троян Донка Михайлова.
 
Основен организатор на Летния университет на ЮНЕСКО е Българска фондация Биоразнообразие с подкрепата на: Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHEМинистерство на околната среда и водите, Националния Комитет по програмата „Човекът и Биосферата“, МИО ГърцияДирекция на Национален парк „Централен Балкан“община Карловообщина Троян, Националната комисия за България на ЮНЕСКО, както и в партньорството с Шато КопсаРозино Органик Фармлифт „Сопот“хотел Каза АртНационално Изложение на Художествените Занаяти и Изкуства, с. Орешак, проект „Единение“ и ресторант Космос